ELHANYAGOLT TERÜLET KARBANTARTÁSA

2015. június 30.

Egy adott területet rendbe rakni igen nehéz feladat. Főleg, ha ezt a parcellát már jó néhány éve a természet birtokolja. Ilyenkor nemcsak a különböző lágyszárú gyomnövényekkel kell megbirkóznunk, hanem a vastagabb, fásszárúakkal is. Sokan gondolják úgy, hogy ez egy egyszerű feladat, főleg, ha ilyenben még nem volt tapasztalatuk. Nem elég gyomirtót permetezni, mert az – valljuk be – elég kevés lesz, egy vastagabb, idősebb gyom ellen.

shutterstock_194986859Magát a területet a természettől újra „bérbe” venni nehéz feladat, csak a jó gazdáknak jár a siker. Először mindenféleképpen érdemes a vastag, fásszárú növényekkel kezdeni, vagy az olyan bokrok, fák kivágásával, melyekre már nincs szükségünk, mert nem teremnek, öregek, vagy betegek. A szár vastagságától függően a feladatot fűrésszel vagy bozótvágóval is végezhetjük. A fűrész természetesen lehet gépi (pl.: láncfűrész, ágfűrész, stb.) vagy kézi. Ezen felül a szekerce vagy a balta is jó szerszám a terület megtisztítására.

shutterstock_209242477A motoros kaszák is jó szolgálatot tehetnek, teljesítménytől függően. Nagyteljesítményű berendezéshez különböző vágószerszámok csatlakoztathatóak, így segítve munkánkat. A fű nyírásától kezdve, a különböző gyomok irtásán keresztül, nádat, bozótot, vagy vékonyszárú fákat, cserjéket is tudunk vele vágni. Természetesen ehhez már megfelelő fém fejeket kell a damil dob helyére felszerelnünk. Nyilván egy professzionális motoros kasza, melyet a nagyobb gazdaságok, kertészetek, parkfenntartók illetve a városüzemeltetés használnak, nem olcsó, de adott esetben bérelhetünk is ilyen eszközt. A gyom eltakarítása után érdemes a nagyobb gyökereket kiásni, kiforgatni a földből, valamint átrotálni.

shutterstock_282691127Ezt követően érdemes vegyszerrel kezelni a területet, mert a földben lévő magok, gyökerek, stb. újra hajthatnak. Vannak olyan gyomirtó szerek, melyek a növény zöld részét „égetik le”. Így a földben lévő tápanyagraktárt, a gyökeret késztetik arra, hogy újabb hajtásokkal a tápanyag készletét élje fel. Természetesen ahhoz, hogy ez sikerüljön, minden friss hajtást le kell vegyszereznünk.

A másik megoldás tartósabb hatást biztosít és egyszerűbb vele a munka is. Ezt tavasszal, amikor éled a természet, esős időben, granulátum formájában kell a területre juttatni, ami egész idényben meg fogja gátolni a területen a növények megtelepedését. Azonban sajnos ez sem nyújt 100%-os védelmet, jó pár hajtás előfordulhat.

Fontos, hogy csak legálisan, ellenőrzött forrásból szerezzünk a célnak megfelelő vegyszert. Használat előtt tájékozódjunk az eladótól,  a használati utasítást is olvassuk el, és tartsuk is be! Soha ne juttassunk ki nagyobb mennyiségű vegyszert az előírtnál, mert azzal a hatást nem arányosan növeljük, hanem jelentős környezetszennyezést okozunk azáltal, hogy a vegyszer máshova is eljut, például a talajvízbe. A megmaradt vegyszert mindig adjuk le a megfelelő veszélyeshulladék-gyűjtő telepen. Használjunk mindig megfelelő védőruhát.

Egy „elvadult” területet újra megművelni nagy kihívás, viszont szép feladat, és nagy örömünk lehet benne.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.