A RÁGCSÁLÓK ÁRTALMATLANÍTÁSÁRA ALKALMAS CSAPDÁK ÉS ESZKÖZÖK

2015. június 23.

A legegyszerűbb, ha megpróbáljuk távol tartani a háztól a rágcsálókat. Fontos tudni, hogy tiszta, rendezett környezetben ritkább látogató a rágcsáló, és ha már jelen van, könnyebben felderíthető és eltávolítható. De milyen módon tehetjük ezt meg?

shutterstock_149284433Amennyiben úgy érezzük, hogy a problémát nem vagyunk képesek saját magunk kézben tartani, hívjunk nyugodtan szakembert. Akkor is tegyünk így, ha több rágcsálót láttunk, vagy az általuk hátrahagyott jelekből erre következtetünk. Ilyen jelnek számítanak a megrágott tárgyaink, a megdézsmált javaink, az ürülék- és vizeletnyomok. Ebben az esetekben érdemes, ha egy szakember nézi át a területét és deríti fel, van-e fészek az otthonunkban.

Az egeret könnyebb elkapni, mint a patkányt. Igen intelligens állat, és ha valamelyik társa elpusztul vagy csapdába esik, akkor a többi társa abból az ételből és helyről többet már nem eszik. Ezért a profi szakemberek olyan mérgekkel dolgoznak, melyek mérgezési ideje hosszú, körülbelül egy hét. Ilyenkor túl sok idő telik el, a rágcsálók már nem tudják a mérgezést az adott anyaghoz társítani. Amennyiben tudnák, akkor is mindegy lenne számukra, mert addigra már valószínűleg mindegyikük fogyasztott volna az ízesített, szagosított „csemegéből”.

Cikkem második részében arról olvashatnak, hogy otthoni „rágcsálóirtóként” mit tehetünk. Elterjedt praktika a rozsliszt és a gipsz 3:1-es arányából készített keverék. Keverés közben néhány kanál cukrot adjunk hozzá, illetve egy kevés ánizsolajat. Ennek előnye, hogy nem mérgező. Ezt követően lehet kihelyezni az elkészült csapdát. Ügyeljünk rá, hogy víz legyen folyamatosan mellette.

shutterstock_259773668Egércsapdából több változat is van. A hagyományos rugós, lecsapódó egérfogó (amely a csali ételt eltávolító állatot agyon csapja) mellett más megoldások is a segítségünkre lehetnek. Olyan kivitel is létezik, ahol egy rácsos szerkezetbe kell a táplálék eléréséhez a fejét bedugnia, de vissza már nem tudja a fejét húzni a tüskék miatt. Más fojtócsapdák, gyűrűk és nyaktilós csapdák mellett elektromos áramot használó csapdák közül is választhatunk. Humánus, állatbarát olvasóinknak az élve fogó csapdákat ajánlanánk, ahol az állat ugyan csapdába esik, de a természetbe szabadon engedhető. Fontos, hogy bizonyos csapdák (például az elektromos feszültséget használó csapdák) esetén ügyelni kell a saját háziállatok, valamint (kültéri használat esetén) más állatok jelenlétére, nehogy ártatlan állatok essenek áldozatául a tevékenységünknek. Ennél is fontosabb, hogy ne veszélyeztessük embertársainkat, főleg a gyerekeket, ezért gondoskodjunk arról, hogy Ők se tudjanak hozzáférni a csapdákhoz. Mindig olvassuk el a gyártói vevőtájékoztatót és tartsuk be a használati utasítást!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.