MIT TEGYÜNK, HOGY NE LEPJENEK EL MINKET A RÁGCSÁLÓK?

2015. június 16.

shutterstock_46816060A rágcsálók bármikor nem kívánt vendégeink lehetnek. A tél közéledtével a hideg elől elbújva válhatnak lakótársainkká. Ilyenkor a természetben nehezen beszerezhető táplálékot is az ember éléskamrájából veszik el. Azonban nyáron is találkozhatunk velük, amikor már nem a hideg elől akarnak elbújni, hanem a nyitott ablakokon, ajtókon keresztül tévednek otthonainkba, és ha már bent vannak, körbe is néznek, mit tudnak elfogyasztani. Ezzel azonban sok probléma van, hiszen a patkány és az egér is számos fertőzést/betegséget terjeszt, nemcsak a fogyasztható táplálékot keresik, hanem mindent megrágnak. Amennyiben ez még nem lenne elég, a rágcsálók jelenlétével együtt jár a szintén fertőző, büdös vizelet és ürülék is.

Előfordulási helyüket tekintve bárhol felbukkanhatnak, de a kertes házaknál, zöldövezetekben, alagsorokban, földszinti lakásokban, illetve olyan helyeken, ahol az általános higiéniai viszonyok nem megfelelőek (nagy a kosz és sok az ételmaradék), gyakoribb látogatók.

Amikor találkozunk egy rágcsálóval, nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolnunk. Ugyanis lehet, hogy egy résen, nyitott ablakon, ajtón, vagy a WC-n keresztül érkezett hozzánk. Így csak egymaga van jelen, és a patkány- illetve egérfészek nem a lakásunkban van, ezért a rágcsálóirtásról saját magunk is gondoskodhatunk. Abban az esetben, ha gyakori megjelenésről van szó, vagy nagyobb egyedszámban találkozunk velük, mindenképpen hívjunk szakembert, aki nemcsak az általunk látott egyedet hatástalanítja, hanem a fészket is.

Figyeljünk a jelekre (ürülék, szag, rágásnyomok, stb.), mert ezekből lehet következtetni az egyedszámra is. Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat és környezetünket, ha helyesen mérlegelünk és nagyobb probléma esetén már az elején szakemberhez fordulunk.

shutterstock_171277496Több csapdatípus áll a rendelkezésünkre. Fontos azonban első lépésként, hogy mindent átvizsgálva próbáljuk meg kitalálni, hogy hol jöhetett be a rágcsáló. Amennyiben lyukat találunk, azt szakszerűen tömjük be. Ilyenkor a vakolóanyag, a purhab, a szilikon, stb. is a segítségünkre lehet. Purhab esetében figyeljünk a tágulásra, nehogy szétnyomja a csöveket a toldásnál, vagy a csempét lefeszítse. Fontos tudni, hogy az előbb említett tömítési módszerek egyszerűek és megoldást jelenthetnek a problémára, de nem minden esetben. Ha mindenképpen be akar jönni a rágcsáló, ezeket átrághatja, kikaparhatja. Nyilván akkor, ha nem átutazóban jár nálunk, hanem élelem, meleg miatt akar bejönni. A lyukakat pedig biztonságosan teletömni üvegcseréppel kevert vakolóanyaggal érdemes. Ajánlott azokat az ablakokat szúnyog- illetve rovarhálóval ellátni, ahol szellőztetni szoktunk. Nyilván átrághatja rajta magát (főleg ha nem fémszálas hálót használunk), de ez nem jellemző. Amennyiben igen, akkor a háló elé is érdemes csapdát kiraknunk. Emellett a csatornanyílásokat, pince- és kamraablakokat célszerű fémhálóval és ráccsal is védenünk.

Tartsunk rendet, a szükségtelen holmikat dobjuk ki, takarítsunk ki a tárolókban is. Figyeljünk a hulladékkezelésre is. Szemetet, főleg rothadót, ehetőt, fedve, zárva tároljunk, és mielőbb szabaduljunk meg tőle.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.