PERMETEZŐGÉPEK KARBANTARTÁSA

2015. június 10.

Eheti cikkemben a permetező berendezések megfelelően elvégzett, általános karbantartásáról olvashat.

shutterstock_112727026A permetezőgépeket, mint majdnem mindent, érdemes megfelelő időközönként karbantartani. Ám a helyes karbantartás legalább annyira fontos, mint a rendszeresség. Karbantartásnak ugyan még nem nevezhető a művelet, de mindenképpen fontos, hogy a munka elvégzése után a permetezőt mindig alaposan tisztítsuk ki. Ügyeljünk arra, hogy alaposan mossuk át a rendszert, mert nemcsak a nagyobb, hanem a kisebb dugulás is sok gondot okozhat. Az első esetben a munkát nem tudjuk időben elkezdeni, csúszhatunk vele, és a saját lustaságunk miatt bosszankodhatunk, fölöslegesen. A kisebb dugulással az a probléma, hogy lényegesen megnehezítheti a munkánk elvégzését, így nemcsak az idővel csúszunk el, hanem az adott feladathoz mérten jobban elfáradhatunk. Mindezek mellett a részleges dugulás még a szórás egyenletes eloszlását is negatívan befolyásolhatja. Vigyázzunk rá, hogy szennyeződés ne kerüljön a rendszerbe, és becsületesen tisztítsuk a szerszámunkat. Szerencsére a kisebb, nagyobb szennyeződések szűrését több helyen a gyárilag beépített szűrő végzi. Ami azonban átjut a szűrőkön, a szemcse nagysága és a nyomás együttesen nem teszi lehetővé a szennyeződés kifújását, és az esetek döntő többségében a fúvókákat fogja eltömíteni. Amennyiben eltömődik, a fúvókát le kell szerelni, kitisztítani és ezt követően érdemes a munkát folytatni. Amikor a fúvóka egy feltöltés alatt rendszeresen eldugul, érdemes a tartályt leengedni, a permetlét átszűrni és a tartályt, a rendszert kitisztítani, mert valószínűleg épp olyan szemcsenagyságú szennyeződés kerül a fúvókákhoz, ami még a szűrőn átcsusszan, de a fúvókán már nem.

Becsapós lehet a fúvóka egyeletlen szórása, mert nem mindig a szennyeződés okozza. Ezért permetezés előtt érdemes (főleg ha a szezonban először vesszük elő) a fúvókát szétszedni és megvizsgálni. Törött, kopott, repedt, eldeformálódott alkatrészt kell keresni, és ha ilyet találunk, akkor azt cseréljük.

shutterstock_191626574Egy másik hibaforrás lehet, ha maga a cső dugul el. Ennek oka a külső szennyeződés bekerülése. Akkor lehetséges, ha a szerszámot nem egyben tároljuk, összeszerelve, hanem a takarítást követően a száradás miatt, vagy magát a cserealkatrészt, külön tesszük. Ilyenkor a rovarok belemászhatnak, por, piszok, rovarpete, pókháló kerülhet bele és ezek külön-külön vagy együttesen okozzák a dugulást. Ez megelőzhető, ha száradást követően azonnal összeszereljük a permetezőt, vagy (és ez a csere alkatrészre is vonatkozik) megfelelően zárt (nedves eszköz esetében jól szellőző) tároló alkalmatosságban tartjuk. Jól szellőző, a nedvességet átengedő tároló lehet egy szövetzsák. Amennyiben nem nedves eszközt tárolunk egyéb jól zárható doboz kell, ami a rovaroktól megvédi pl.: műanyag, stb.

A helyes tárolás és a tisztítás mindenképpen fontos, ha ezzel időt és energiát takaríthatunk meg magunk és a munkánk javára. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.