PERMETEZŐGÉPEK FAJTÁI ÉS HASZNÁLATUK

2015. június 3.

Korábban már írtam különböző kerti gépeink tavaszi karbantartásáról, ezért most szót ejtek egy szintén fontos kerti eszközről, a permetezőgépről.

shutterstock_66446188A permetezőgépeket a legtöbb ember csak akkor használja, amikor a növényvédő szereket szeretné az adott növényekre juttatni, hogy megóvja őket a kártevőktől és kórokozóktól. Azonban a vegyszerek permetezésén túl a lombtrágyák szórásában is a segítségünkre lehetnek a jól működő berendezések.
Amikor a permetezőgép szót meghalljuk, a legtöbbünknek a kézi vagy háti permetezőeszközök jutnak eszünkbe. Abból is a szőlőkben, kiskertekben használt sárga, piros berendezés ugrik be elsőre, mely a Robi kapálógép és a Rotim márkájú pázsitnyíró mellől egyetlen fészerből sem hiányozhatott.

A kézi és háti permetező a kiskertekben elterjedtebb, míg motoros társaik inkább a nagyobb szőlőkben, kertészetekben, üzemekben találhatók meg. A kézi változatok olcsóbbak, mint a motorosak, bár utóbbiakból is kaphatóak egyszerűbb, olcsóbb kivitelek.

shutterstock_106328813A háti permetezőgépek mérete változó, de a 20 literes változatnál nem szoktak nagyobbat gyártani. Ennek oka, hogy a bekevert anyag és az eszköz súlyától függően így is meghaladhatja a 20 kg-ot, amivel a nyári melegben nem igazán kényelmes a kerti munka.
A kivitelt tekintve több változat is elérhető, mint a  membránszivattyús, légszivattyús vagy dugattyús-szivattyús megoldás. Természetesen egy átlag felhasználónak nem az a fontos, hogy az eszköz miként oldja meg a folyadék mozgatását, hanem az, hogy mekkora nyomásteljesítmény érhető el az adott géppel.

A legtöbben középnyomású, dugattyús-szivattyús eszközt használnak. Ennél a változatnál a permetezőkar többszöri mozgatásával (pumpálással) feltöltjük a levegőtartályt, és nyomást hozunk létre benne. Ez a levegőnyomás permetezés közben értelemszerűen csökken, de a kar folyamatos mozgatásával a szükséges nyomás folyamatosan tartható.

A fentiekben említett eszköz megfelelő nyomáson tartásával a folyadék maximálisan 2 méteres magasságig juttatható fel, amit megfelelő toldalékkal, hosszabbító csővel növelhetünk. A maximálisan kijuttatható folyadék mennyisége percenként nem éri el az 1 litert, így egy feltöltéssel viszonylag hosszú ideig tudunk permetezni. Ebből adódik, hogy a kézi, vagyis emberi erőt igénylő változat komoly fizikai munkát jelent.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.