REDŐNYÖK, SZÚNYOGHÁLÓK SZEZONÁLIS TISZTÍTÁSA

2015. május 26.

IMG_9274Redőnyök, szúnyoghálók tisztítását alkalmilag és szezonálisan is érdemes elvégeznünk. Tavasszal és ősszel amúgy is ildomos ezt megtennünk. Ám ezek tisztítása nem mindig a legegyszerűbb dolog. Sok esetben makacs, nehezen eltávolítható és nehezen elérhető helyeken rakódik le a nem kívánt szennyeződés. Jelen cikkemben néhány jó tanács olvasható ezen eszközeink megfelelő tisztításáról.

shutterstock_274630661A redőnyök tisztítása sem egyszerű feladat. A belső oldalát lehúzott állapotban minden gond nélkül le lehet takarítani megfelelő mosószeres vízzel, ám a külső oldalát már nehezebb. Egyszerű a helyzetünk akkor, ha az alacsony fekvésű ablakot, könnyen a kertből, utcáról elérjük. Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, még mindig használhatunk egy hosszú rudat vagy létrát, hogy ily módon viszonylag biztonságosan lehessen takarítani a kiszemelt redőnyt. Nem mindig van azonban erre lehetőségünk, főleg társasházak magasabban lévő emeletein. Itt jegyezném meg azonban, hogy vannak olyan régebbi ablaktokba épített redőnyök, melyek befelé csévélődnek fel a hengerre. A tok fedelét leszereljük, melyet a szobából könnyen megtehetünk, felhúzás közben lehet a redőny léceit megtisztítani a nem kívánt szennyeződésektől.

Amennyiben erre nincs lehetőségünk mindenképpen fontos a biztonság. Soha ne álljunk ki az ablakba, vagy másszunk ki az ablakpárkányra, mert élet- és balesetveszélyes. Bármikor megcsúszhatunk (főleg mivel vizes szappanos, mosószeres folyadékkal dolgozunk), megszédülhetünk, rosszul lehetünk. Megfelelő biztonságos távolságból, egy rúdra rögzített mosókesztyű, rongy lehet a segítségünkre, illetve egyéb, erre a célra gyártott eszköz.

shutterstock_211314079A felületet először jól nedvesítsük be, hogy a koszréteg megfelelően fellazuljon, ezután egy alkalmas tisztítóhatású vegyszerrel, mosószerrel, megfelelően hígítva moshatjuk át a felületet, majd tiszta vízzel mossuk le a redőnyt. Amikor ezzel végeztünk, száraz ronggyal is töröljük át, ne ragadjon bele a vizes felületbe a szálló por, szennyeződés. Fontos ügyelnünk arra, hogy ne durva, agresszív vegyszert használjunk, mert az a redőny anyagában, színében kárt tehet. Amennyiben nem vagyunk az adott szerben biztosak, kérdezzük meg a gyártót, informálódjunk megfelelő helyről (címke, gyártó honlap, stb.), vagy használjunk más vegyszert. Amennyiben még mindig bizonytalanok vagyunk, egy kevésbé látható helyen végezzünk az oldattal egy próbát. A másik tényező, amire érdemes odafigyelni, hogy az utcán a járókelőkre, állatokra, autókra, ne csöpögjön a mosólé. Szükség esetén gondoskodjunk arról tisztítás közben, hogy ne legyen senki a munkaterület alatt. A redőny mosását kívülről kezdjük és ezután mossuk csak le a belső oldalát.

shutterstock_82237816Szúnyogháló takarítását egyszerűbb kifeszített állapotában elvégezni. A makacsabb szennyeződéseket puhaszőrű kefével végezzük el. Ezt követően lehet a megfelelő tisztítószerrel és szivaccsal a mosást elvégezni. A fentiekben már említettük, hogy a vegyszer kiválasztásánál mire figyeljünk. Mindezek után érdemes többször tiszta vízzel is lemosni. A tiszta szúnyoghálót ronggyal töröljük szárazra. Ügyeljünk rá, hogy ne nyomjuk rá a takarítóeszközöket a hálóra és arra, hogy a rongy ne szöszöljön.

A szépen letisztított felületek kedvezőbb közérzetet teremthetnek, ezért javallott időközönként a takarítást elvégezni, hogy közvetlen környezetünk, tisztább, egészségesebb és esztétikusabb legyen.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.