FALIKÁRPIT SZAKSZERŰ RÖGZÍTÉSE

2015. május 20.

Maga a falikárpit és ezen belül a faliszőnyeg inkább régebben volt divat, ám vannak olyanok, akiknek manapság is designelem a lakásban. Ezen felül lehet előnye is, ha egy szőnyeget rögzítünk a falra, például ha hideg fal burkolása a cél az ágy, kanapé mellett.

shutterstock_26121700A legtöbb esetben azonban ezek a textilek nincsenek arra felkészítve, hogy a falra rögzítsük őket. A régi megoldás az, amikor a falra szögeljük, bár ez kétségtelenül nem a legmegfelelőbb formája a helyes rögzítésnek. A szőtt szőnyeg szövése között a szöget át lehet vezetni a szőnyeg rongálása nélkül, ám a felerősítése nem lesz megfelelő. Ennél jobb megoldás az, ha megfelelően dübelezzük a falat és a rostok között a csavart átvezetve a szőnyeget rögzítjük. Továbbá, hogy a kárpit ki ne „bújjon” a csavar feje felett, megfelelő alátétet is választhatunk.
Másik megoldás lehet az, amikor a szőnyegre kis füleket varrunk 10-40 centiméterenként, figyelembe véve annak súlyát. A falra képrögzítő kampókat helyezünk a fentiekben már leírt módszerek szerint (kerüljük a szögelést, a dübel, csavar kombinációja jobb megoldás). Ennek előnye, hogy mosni, tisztítani lényegesen egyszerűbb, hiszen az eltávolítása is könnyebb. Kevés számú rögzítési pontnál, ha a kárpit merevsége nem elegendő, hullámos lehet a megjelenés, bár egyesek szerint ez is lehet dekoratív. A kevés számú rögzítés hátránya azonban az, hogy a szőnyeg, kárpit súlya a rögzítési ponton erőteljesen megterheli a szövetet, így esetlegesen rongálhatja azt és leszakadást okozhat.

shutterstock_225285832A rögzítésnek nem feltétlenül kell közvetlenül a falon lennie. Választhatunk anyagban, színben, formában illeszkedő profillécet is. Ilyenkor a lécet rögzítjük a falra, és arra rögzítjük a kárpitot. Ezen felül lehet olyan változat is, amikor a profilt és az anyagot egyben rögzítjük a falra. Ennek a profillécnek az anyaga lehet, fa, alumínium vagy akár műanyag is.

Nyilvánvaló, hogy egy értékes kárpitot nem szeretnénk varrni vagy átlyukasztani és erre mindenképpen vigyázzunk, nehogy egy drága kárpit értéktelenné váljon.

shutterstock_225287305Láttam már olyan megoldást is, amikor egy profilsínt rögzítünk a falra, amibe a kárpitot lehet belecsúsztatni (nem minden kárpit alkalmas erre). Így nem kell átlyukasztani az anyagot, bár kétségtelen, hogy a sín befogó vájata nyomot hagy benne. Ez a megoldás még azért is körülményes, mert a szövet könnyen, főleg ágy mellett nekidőlve kicsúszhat a rögzítősínből, így állandó munkát ad számunkra.

A fentiek alapján, aki ezt a dekorelemet választja, eldöntheti, melyik módszert tartja szimpatikusabbnak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.