TAVASZI KERTI MUNKÁK III.

2015. május 13.

Cikksorozatom utolsó előtti része következik. Még néhány észrevételt osztok meg a kedves olvasóval a gyep helyes gondozásával kapcsolatban.

shutterstock_179023964A műtrágya, illetve a tápoldatok után essen szó a természetes trágyázásról. A természetes szerves trágya sok, „zöld” beállítottságú emberhez közelebb áll, mint az előzőekben említett megoldások, bár kétségtelen, hogy ennek is vannak hátrányai. Nehezebb beszerezni, adagolni, illetve az állati eredetű szerves trágya tartalmazhat meg nem emésztett, a növényi eredetű pedig le nem bomlott magokat. Így esetlegesen a pázsitunk között fog kikelni a trágyába került életképes mag. Emellett bizonyos fokig az összetétele is változhat. Ennek ellenére biztos sokan vannak, akik ezt az utat választanák inkább.

shutterstock_186078818Beszerzést illetően olyan helyen érdemes érdeklődni, akik állat, főként ló tartásával foglalkoznak (istállók, lovardák, stb.). A növényi eredetű trágyát ezzel foglalkozó kereskedésekben is beszerezhetjük, vagy ha az önkormányzati rendelet nem tiltja, a kert végében mi magunk is komposztálhatunk. Ez a szerves trágya a talajra és a benne élő baktériumokra is jó hatással van.

Adagolás tekintetében 10 m2-nyi pázsiton átlagosan 40 kg trágyát kell egyenletesen szétterítenünk. Ebből látszik, hogy viszonylag nagyobb mennyiséget kell kijuttatnunk a talajra. Ezt a műveletet érdemes évente kétszer megismételnünk: késő ősszel és tavasz előtt, február tájékán.

Amennyiben az instrukciókat betartjuk, nagy valószínűséggel kertünk szép és üde lesz. Ahhoz, hogy ez így is legyen, fontos a fű megfelelő nyírása, a talaj lazítása és a gyep szellőztetése. Ezen felül nagyon fontos az öntözés, a gyomirtás és a kártevőmentesítés is.

Ha érdekesnek találta a cikket,  a jövő héten találkozhat még a gyep gondozásával kapcsolatos témával. Akkor öntözési tanácsokkal jelentkezem.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.