TAVASZI KERTI MUNKÁK II.

2015. május 5.

Előző heti cikkem folytatásaként a megfelelő gyep létrehozásához és fenntartásához adok pár hasznos tanácsot.

shutterstock_106526951Mint a legtöbb növénynél, a pázsitnál is igen fontos, hogy a megfelelő időben, a megfelelő összetételű és mennyiségű műtrágyát adjuk a növényzetnek. Olyan univerzális műtrágya, amit bármikor kijuttathatunk az ápolandó területre, nem létezik. Fontos, hogy az aktuális igénynek és állapotnak megfelelő összetételű trágyát alkalmazzunk. Mindig érdemes a szakeladó segítségét kérni, illetve az adott gyártmány felhasználási és adagolási útmutatóját követni. Ez azért fontos, mert a shutterstock_225149986nem megfelelő trágyázásból adódó probléma nem azonnal jelentkezik és ennek korai felismerése nehéz, könnyen más problémára utalhat. A műtrágyákon található jelölés nagyban segíti a felhasználót. Az NPK, azaz nitrogén-foszfor-kálium feltüntetése és értelmezése fontos. Ezen felül figyelembe kell venni a környezeti feltételeket is, mert ezek a felszívódást és a hasznosulást befolyásolják. Ilyen az időjárás, illetve a különböző talajösszetevők. Az eltérő talajban található elemek és a környezeti tényezők együttesen határozzák meg, hogy az adott anyagokból milyen mennyiségben fognak felszívódni a különböző összetevők.

shutterstock_242867707Természetesen az említett problémákkal a gyártók is tisztában vannak, ezért már lehet olyan tápanyagot is vásárolni, amelyben a felszívódást segítő anyagok benne vannak. Annak érdekében, hogy a kiszórt granulátum jókor és jó helyen oldódjon fel, a talaj mentén megfelelő mennyiségű víznek, párának kell lennie. Ellenkező esetben, amennyiben kevés a víz és száraz meleg van, a fel nem oldódott, általunk kiszórt tápanyag következtében a fű kiéghet. Bőséges locsolás vagy eső hatására a tápanyag nem a megfelelő helyre kerülhet, a túl sok víz elmoshatja onnan.

Érdemes megemlítenünk a folyékony tápoldatot, mely a granulátumnál könnyebben jut a kívánt helyre, és a felszívódása is biztonságosabb, gyorsabb.

Trágyázni a gyep telepítésekor és azt követően folyamatos időközönként érdemes. Fontos, hogy ügyeljünk a mennyiségre, mert a túl sok oldat vagy granulátum kiszórása a környezetünket, tehát a kiskert tulajdonos saját, közvetlen környezetét is szennyezheti.

Cikksorozatomnak folytatása következik.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.