TAVASZI KERTI MUNKÁK I.

2015. április 28.

IMG_6382Itt van a tavasz, egy gyönyörű időszaka az évnek. Azon felül, hogy számtalan csodát rejt számunkra, a legtöbb kiskerttulajdonos számára újabb szezonális munkákat is jelent. Bízom abban, hogy legtöbbünknek ez a munka mégis örömet okoz. Cikksorozatomban, mint azt már az olvasó megszokhatta, az idénymunkákhoz is adok néhány instrukciót, mit, mikor és hogyan érdemes elvégezni, akár kint, akár bent. Ezen felül jó néhány tanáccsal is ellátom az olvasót, hogy a munka elvégzését mikor, milyen géppel, eszközzel, anyaggal érdemes elvégezni. Beszéltem már arról, hogy a tavaszi kis kerti gépek első szezonális indításakor milyen karbantartást végezzünk el. Most, az újabb cikksorozatom pedig ahhoz nyújt támpontot, hogy a kiskertben milyen munkákat érdemes elvégezni és azt, mikor milyen géppel végezzük.

Gyepápolás, talajlazítás:

Korábbi cikkem a gyepszellőztetésről szólt, melyet mindenképpen érdemes elolvasnunk:
http://www.barkacsblog.hu/gyepszelloztetok-talajlazitok-i/
http://www.barkacsblog.hu/gyepszelloztetok-talajlazitok-ii/

Gyeptrágyázás, tápoldat:

Egy új pázsit telepítése után néhány évvel, azzal a problémával találkozhatunk, hogy viszonylag fiatal gyepünk nem azt az esztétikai érzést nyújtja, amit elvárnánk tőle. Ilyenkor gondolkodunk el azon, hogy újravessük a füvet, vagy közé vessünk. Ez azonban nem IMG_6383szükséges, mert 2-4 év után (a fűnyírás számától függően) ugyanez a probléma fog jelentkezni. Ezért célszerű más megoldáshoz, például a gyep trágyázásához folyamodni. Erre azért van szükség, mert a gyepünk a fű leveleiben tárolja a talajból felvett tápanyagokat, amik fontos szerepet töltenek be a fű életében, az egészséges fejlődésében, illetve a növekedésében. Egy jó gazda azonban ezt eltávolítja, levágja azáltal, hogy bizonyos időközönként végigtolja rajta a fűnyírót. Ennek köszönhetően, ha a tápanyagot a talajban nem pótoljuk, az elvész, így a fűnek nem lesz megfelelő „építőeleme” a fejlődéséhez. Rendszeres fűnyíráskor azonban választhatunk olyan megoldást is, amikor az arra alkalmas fűnyírót mulcsozó üzemmódban használjuk (rendszeres, gyakori fűnyírás esetében), így a fűnyíró a levágott értékes szerves anyag egy jelentős részét visszajuttatja a talajba. Ez akkor valósítható meg, ha a fű legfelső részéből csak egy kis részt vágunk le. Amennyiben sok fű marad a pázsiton, az a fű egyéb károsodásához vezethet. Ezzel a megoldással azonban részben kitolható vagy elkerülhető a trágyázás.

Trágyázás vagy tápoldat használata:

Pázsitfüvünk növekedéséhez és egészséges fejlődéséhez nagyon fontos a kálium, a foszfor IMG_6384és nem utolsó sorban a nitrogén. Ez természetesen más növények élettani hatását is nagyban befolyásolja. A megfelelő műtrágya talajba juttatása hozzájárul a fű egészséges fejlődéséhez. Ezért érdemes szezonálisan, a talaj tápanyagtartalmától függően 3-5 alkalommal műtrágyát használni. Mint minden növényre, így a pázsitunkra is igaz, hogy nem mindegy, mikor, milyen a tápanyag összetétele az általunk használni kívánt műtrágyának.

A cikksorozatomnak még nincs vége! Jövő héten további hasznos tanácsokkal látom el a kedves olvasót.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.