BENZINMOTOROS KERTI SZERSZÁMAINK TAVASZI KARBANTARTÁSA IV.

2015. április 21.

Cikksorozatom előző részében a benzinmotoros kerti gépeink tavaszi karbantartásáról esett szó. Sorozatom utolsó részében is ezt a témát folytatom, a kapálógépekre külön kitérve. Sok hétvégi háznál, szőlőben, illetve kertben használnak kapálógépet, amelynek karbantartására érdemes külön kitérni.

A kapatagot és a hajtóművet tisztítsuk meg alaposan a rárakódott szennyeződésektől, amennyiben ezt ősszel, az eszköz teleltetése előtt nem tettük meg. Miután ezzel végeztünk, a motort szereljük le a hajtóműről.

shutterstock_97240526Ezt követően lehet a kuplungházat megtisztítani. Kúpos kuplungnál, a kuplung felső részét szereljük le. Ily módon már hozzáférhetünk a tám-csapágyhoz, amit zsírozzuk meg. A folyamat befejeztével, szereljük vissza a kuplung felső részét. Hasonlóképpen járjunk el a kuplungalsó esetén is, ahol a bordás hüvelyt kell megfelelően bezsírozni. A hajtóműből engedjük le az olajat, majd a gépkönyvében meghatározott minőségű olajjal töltsük fel. A kapatengely következik, ahol a tömítéseket, szimmeringeket ellenőrizzük. Amennyiben jól tömítenek, nincs velük különösebb dolgunk, ha nem, akkor mindenképpen cseréljük ki azokat is. A karbantartást a kapakések ellenőrzésével érdemes folytatni. Törött, repedt, hajlott vagy túlságosan kopott kapakések esetén mindenképpen cseréljük azokat.

bovden_ szalay csaba002A bowdeneket is ellenőrizzük, nincsenek-e kiszálasodva, sérülve. Ha igen, akkor cseréljük ki, mert ezt most nyugodt körülmények között tehetjük meg. Amennyiben menet közben történik a szakadás, az sokkal több bosszúsággal jár majd. Az ép bowdeneket mindenképpen olajozzuk meg. Itt is szeretném kihangsúlyozni, hogy a karbantartásról általánosságban írok, egyes típusok eltérő karbantartást igényelhetnek. Ezért mindig a gyári karbantartási leírásnak megfelelően végezzük azt el, és az alkatrészek cseréjét is ennek megfelelően tegyük meg. Amennyiben a gyári leírás már nincs meg, a gyártó ügyfélszolgálatától vagy az eszközünk szakszervizétől kérhetünk segítséget. Ha a karbantartást az előírásnak megfelelően hajtottuk végre, indítás előtt még egyszer érdemes ellenőrizni, hogy minden a helyén van-e, és mindent megfelelően meghúztunk-e.

bovden_ szalay csaba004Abban az esetben, ha furcsa, a szokásostól eltérő működést, vagy hangot hallunk, haladéktalanul állítsuk le az eszközt és a gyártó által javasolt szakszerviz segítségét kérjük.

Az őszi és a tavaszi karbantartás kiemelkedően fontos, de a megfelelő üzemóra elérésével is érdemes azokat a gyártó által leírt időközönként és módon megismételni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.