BENZINMOTOROS KERTI SZERSZÁMAINK TAVASZI KARBANTARTÁSA III.

2015. április 14.

Előző cikkeimben a kerti kisgépek üzemanyagrendszerét ellenőriztük, most a kenési rendszert és a légszűrőt vesszük górcső alá.

shutterstock_105361778A motorolajat négyütemű motorokban javasolt évente cserélni. Az olajcsere első lépése a motorolaj szintjének ellenőrzése. Amennyiben megfelelő mennyiségű olaj van benne, indítsuk be a motort. Az üzemi hőmérsékletet elérve a motort állítsuk le, az olajleeresztő csavart tekerjük ki és egy zárható edénybe fogjuk fel a fáradt olajat. Ezt a későbbiekben a megfelelő telephelyen adjuk le, mert a környezetre veszélyes hulladékról van szó, amit megfelelően kell kezelni. Amennyiben nincs leeresztő csavar az olaj leengedéséhez, érdemes szervizkészletet vásárolni, melynek tartozéka egy nagyméretű „fecskendő” valamint egy hosszú cső. Ennek segítségével a beöntő nyíláson keresztül tudjuk kiszívni a fáradt olajat. Az előbbi esetnél tekerjük vissza a csavart. A gép előírásának megfelelő típusú és mennyiségű olajat töltsünk a gépünkbe. Ellenőrizzük újra a motorolaj szintet.

shutterstock_265272152A levegőszűrőt is ellenőrizzük minden olajcsere alkalmával, amennyiben szükséges tisztítsuk meg a szennyeződésektől, vagy cseréljük ki. A légszűrőt, ha papírbetétes, kompresszorral, sűrített levegővel lehet kifújatni. Durván szennyezett, piszkos, olajos szűrőt újra kell cserélni. Szivacs légszűrő esetén vízben, esetleg egy kevés mosószer hozzáadásával mossuk ki, ügyelve arra, hogy a mosószert is maradéktalanul távolítsuk el, majd melegben (nem kitéve a tűző napnak) szárítsuk meg. A sérült, túlságosan szennyezett, vagy rugalmatlan, alakját vesztett szűrőt is cserélni kell.

Az indítást megelőzően ügyeljünk arra, hogy minden csavar, alkatrész a helyén van, mindent meghúztunk, az indítás biztonságos. Indítsuk el a berendezést. Amennyiben túlságosan zajos, kalapáló, csörömpölő hangot ad, azonnal állítsuk le az eszközünket és kérjük szakszerviz segítségét.

Amennyiben az évenkénti karbantartásokat szakszerűen végezzük el és használat, tárolás közben is vigyázunk az eszközünkre, azzal sok örömet okozhatunk magunknak és a kiskertünkbe érkező vendégeinknek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.