BENZINMOTOROS KERTI SZERSZÁMAINK TAVASZI KARBANTARTÁSA II.

2015. április 9.

shutterstock_106022576Itt a tavasz, ami sok kerttulajdonos számára a tavaszi munkálatok kezdetét is jelzi. Múlt heti cikkemben már néhány jó tanáccsal szolgáltam a kerttulajdonosoknak. Kitértem arra, hogy a tavasz beköszöntével elővett kerti kisgépeink első indításakor milyen karbantartást érdemes alkalmazni, mire érdemes figyelni. E heti cikkemben ezt a témakört folytatva adok még pár hasznos, értékes tanácsot és információt.

Már beszéltünk a gyertya állapotáról, annak esedékes cseréjéről illetve arról, hogy annak elszíneződése milyen beállítási vagy motorproblémára utalhat.

Amennyiben a gyertya színe halvány vörösesbarna, tehát megfelelő, érdemes megnézni a gyertyahézagot hézagmérővel, melyet már 1500-2000 Ft ármagasságban, szakboltokban, alkatrész szaküzletekben könnyedén beszerezhetünk. A gyertyahézag értéke eltérő lehet, ezért a gyertya gyárilag megadott értékére állítsuk azt be. Általánosságban ez a távolság (gyártónként eltérő) 0,6 mm – 1,2 mm-ig terjedhet. Ezt követően végezzünk szikrapróbát. Kékesfehér szikra esetén (amennyiben az a pólusok között zajlott le), a gyertya rendben van és visszaszerelhető. Eltérés esetén cseréljük ki.

ujhaz_ szalaycsaba_ 0023Az üzemanyag a téli állásban (amennyiben azt helytelenül nem öntöttük, szívtuk ki, vagy engedtük le) veszít a minőségéből, és hosszabb állást követően használhatatlan lesz. Az őszi karbantartást, téliesítést elmulasztva ezt most, a tavaszi induláskor kell megtennünk, amennyiben a gép nem indul be. Távolítsuk el az üzemanyagot a tankból és a karburátorból, tisztítsuk meg az utóbbit. Ezt követően lehet a tankot feltölteni új üzemanyaggal. Fontos, hogy tankoláskor, illetve az üzemanyag betárazásakor annyit vásároljunk és tankoljunk a gépbe, amennyit a szezon alatt el is használunk.

Amennyiben a gépben az olaj sem lett a cserélve ősszel, így azt is tegyük meg. Fontos, hogy a gépkocsi motorolaja nem minden gépbe megfelelő. Az eszköznek a gépkönyvében leírtaknak megfelelő motorolajat használjuk! Amennyiben a gépkönyv már nincs meg, a gyártó honlapján, ügyfélszolgálatán vagy szakboltban, szakszervizben megfelelő tájékoztatást kaphatunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.