BENZINMOTOROS KERTI SZERSZÁMAINK TAVASZI KARBANTARTÁSA I.

2015. március 31.

Itt a tavasz, ami sok kerttulajdonos számára a tavaszi munkálatok kezdetét is jelzi. E heti cikkemben ezeknek a kerttulajdonosoknak szeretnék tanácsot adni robbanómotoros kerti kisgépeik tavaszi karbantartásához.

shutterstock_105361772Ahhoz, hogy az egész szezonban megfelelően működjenek eszközeink, érdemes mind az első indítás előtt, mind pedig a szezon utolsó üzemeltetése után bizonyos karbantartást eszközölni, így növelve az esélyt, hogy kerti gépeink hosszú ideig segítségünkre lehessenek a szabadban töltött kertészeti tevékenységünk során. Fontos megemlítenem, hogy bizonyos eszközök speciális vagy a szokványostól eltérő karbantartást és üzemeltetést igényelnek, ami gyártónként, illetve típusonként eltérő lehet. Ezért karbantartás előtt mindenképpen érdeklődjünk a gyártó ügyfélszolgálatától, valamint részletesen tartsuk be a kezelési és karbantartási útmutatót, melyet az adott géphez mellékeltek.

Az újabb kerti gépek, leszámítva a kézi kerti gépeket, többségében nem 2, hanem 4 ütemű motorral vannak felszerelve. Ennek számtalan oka van. A különböző kényelmi, teljesítményi illetve környezetvédelmi szempontok és előírások miatt alkalmaznak ilyen vagy olyan motort a gyártók.

shutterstock_127485977Általánosságban a 2 illetve 4 ütemű motorral ellátott kerti kisgépeink tavaszi tisztításánál ugyanazon metódusok alkalmazhatóak. A motor tisztítása igen fontos, főleg ha ez ősszel elmaradt, vagy nagyobb mennyiségű szennyeződés rakódott rá a téli raktározáskor. A balesetek elkerülése végett az eszközökön lévő biztonsági kapcsolókat kapcsoljuk át a STOP állásba és ügyeljünk arra, hogy a gázkart még véletlenül se nyomjuk be! Annak érdekében, hogy a véletlen indításra, és az ebből fakadó balesetre a legkisebb esély legyen, a gyertya tetején lévő pipát húzzuk le a gyújtógyertyáról.

shutterstock_218201704Mindezek után sűrített levegővel, nedves ronggyal, autómosó kefével tisztítsuk meg a motort, illetve a motoron található hűtőbordákat, azért, hogy a léghűtéses motor a nagy terhelés illetve külső hőmérséklet esetében is nagy felületen tudja leadni a hőt. Fontos, hogy az elektromos csatlakozókra, kábelekre vigyázzunk, vegyszer, víz ne nagyon érintkezzen velük. Amennyiben kerti gépünk akkumulátorral is el van látva, a karbantartás ideje alatt a sarukat érdemes lehúzni róla. Tisztítóanyag megválasztásánál ügyeljünk az előírásokra, a megfelelő védőöltözékre, környezetvédelmi utasításokra, illetve arra, hogy a megfelelő anyagot, felületet tisztítjuk-e vele. Rossz tisztítószer választása esetén az anyag, így a külső borítás is károsodhat, veszíthet a fényéből, színéből.

Gyertyakulcs segítségével csavarjuk ki a gyújtógyertyákat és vizuálisan ellenőrizzük annak épségét. Amennyiben öreg, elhasználódott vagy sérült gyertyát találunk, azt cseréljük ki. Érdemes gondot fordítani a gyertya pólusainak színére, ebből pedig következtetni a motor állapotára. Halvány vörösesbarna pólus jól működő motorra utal, égése, üzemanyag felvétele az előírásoknak nagyjából megfelelő. Kormos, vagy feketén elszíneződött pólus esetében az égés tökéletlen, üzemanyag-felvétele nem megfelelő. Okozhatja a rossz beállítás, így a motor túl sok üzemanyaggal dolgozik, ebből adódóan tökéletlen az égése, vagy rosszabb esetben a motor elhasználódását, túlzott kopását jelenti. Ezért az ilyen probléma felmerülése esetén mindenképpen érdemes szakszerviz segítségét kérni, így próbálva megelőzni a gép további rongálódását.

A karbantartásnak és ellenőrzésnek még nincs vége. Következő heti cikkemben további hasznos tanáccsal látom el az olvasót a benzinmotoros kerti gépek tavaszi karbantartásával kapcsolatban.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.