GYEPSZŐNYEG ÉS VETETT PÁZSIT II.

2015. március 24.

Előző héten a vetett pázsitról szóló cikkemben a füvesítés körülményesebb, munkaigényesebb, de kedvezőbb árú kivitelezéséről írtam. De mit tehetünk, ha sem energiánk, sem pedig időnk nincs a magról vetett füvesítés eredményét kivárni?

shutterstock_200249453A frissen nőtt gyep nevelésével eltöltött időt, gondoskodást lehet a gyepszőnyeg választásával lerövidíteni oly módon, hogy egy lényegesen magasabb költségű megoldást választunk. Ennek ellenére ne felejtsük el, hogy a gyepszőnyeget is gondozni kell, de ebben az esetben az egyenletes és gyommentes pázsitot azonnal megkapjuk. Mielőtt az Olvasó a homlokára csapna, hogy ez minden pénzt megér, jobb, ha tudja: a gyepszőnyeg költsége 10-15-ször magasabb otthon vetett társainál, ezért a legtöbb kiskertben személy szerint is a vetést ajánlom. Arról nem is beszélve, ha valami probléma folytán (nem megfelelő ápolás, stb.) sérül, kiég, és újra kell vetni, akkor már lényegesen nagyobb összeggel kalkulálhatunk.

Nyilván a tehetősebb polgárnak, akinek azonnal kell a megfelelő minőségű zöld terület, el lehet gondolkodnia e drágább megoldáson is.


shutterstock_104282906Essen szó a gyepszőnyegről is. Tudjuk, hogy drágább, viszont azonnal a rendelkezésünkre áll. Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot. A gyepszőnyeg lerakását követően egy kicsivel több, mint egy hetet várni kell, mielőtt engedélyezzük magunknak és környezetünknek a használatba vételét. A trágyázás, locsolás és vágás ennél a megoldásnál is éppen olyan fontos, mint a saját magunk által vetett fűnél, azért, hogy „gyári” állapotát sokáig fent tudjuk tartani, és azért, hogy a sérült, elhanyagolt területet részben, vagy egészben, ne kelljen, cserélünk.

shutterstock_177519446A gyepszőnyeg egy körülbelül 2 cm vastagságú földrétegből áll, melyet a fű gyökérzete sűrűn átszőtt. Kiszerelését tekintve általában tekercsben kapható és 1 m2-nek megfelelő területre elegendő, rövidre vágott fű alkotja. Nyilván a felhasználásnak és az igénybevételnek megfelelően itt is több fajta gyepszőnyeg közül választhatunk.

A fentiek alapján már mindenki el tudja dönteni, hogy számára melyik a legkedvezőbb megoldás. A döntésük meghozatalában egyik legnagyobb tanácsadójuk, idejük és pénztárcájuk lehet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.