GYEPSZŐNYEG ÉS VETETT PÁZSIT I.

2015. március 17.

Sokan várják már a tavaszt és a tavaszi munkálatokat. Legtöbben a téli időszak nyugalmát használják arra, hogy ismereteiket bővítsék és információt gyűjtsenek arról, hogy a tavasz beköszöntével milyen kertészeti munkálatokat végezzenek el. Ilyenkor dőlhet el többek között az is, hogy a kert építésekor gyepszőnyeget terítsenek le vagy fűmagot vessenek. Nyilván ennek a választásnak, anyagi vonzata is van. Most ezen otthoni kertészeknek szeretnénk hasznos tanácsokkal szolgálni.

Telepítés mindkét megoldás esetén ugyanolyan munkálatokat, talaj előkészítést igényel.  Amit különbségként említhetünk, hogy a nagyon homokos, gyorsan kiszáradó talajt a gyepszőnyeg nem kedveli és a nem megfelelő öntözés esetén gyorsan kiég, kiszárad. A másik a nagyon agyagos terület, amiben a fű csak nehezen tud gyökeret ereszteni.

shutterstock_88262746Első körben a vetett pázsitot vizsgáljuk meg. Ebben az esetben több fűmagtípus közül választhatunk. A helyes választást befolyásolja, hogy az adott terület milyen igénybevételnek lesz kitéve. Szabadtéri játéknak, sportolásnak is ellenálló füvet vagy szemet gyönyörködtető díszpázsitot szeretnénk. Ezen felül még egyszerű park vagy kerti fűmagok közül választhatunk. Az sem mindegy, hogy a gyepünknek milyen mértékben kell tolerálnia a szárazságot vagy éppen az árnyékot. Mindezek kiválasztásában a legkülönbözőbb szakkönyvek, fórumok, illetve jól képzett kertészeti áruházak eladói, gyártói oldalai lehetnek segítségünkre, de a legtöbb esetben a fűmagkeverék zacskóján is tájékoztatást kaphatunk arról, milyen környezetbe szánták az adott magot. Szép díszpázsitnál számoljunk azzal, hogy sérülékenyebb és vízigényesebb, ami megnöveli a háztartásunkra rótt költségeket is. Elképzelhető, hogy egy sima sportfű megfelelőbb, mint egy díszpázsit, annak ellenére, hogy nem feltétlenül lesz olyan élénkzöld. Azonban egy kiégett, kopottabb gyep sem éri el a kívánt hatást.

shutterstock_157090412A megfelelő időben vetett fű a vetést követő 1-1,5 hónapot követően, az első nyírás után lesz olyan állapotban, ami már inkább hasonlít egy kert szép pázsitjára. Azonban ilyenkor a szálak még nem erősödnek meg rendesen, sérülékenyek, és a környezeti hatásokkal szemben sem nagymértékben ellenállóak. A másik probléma, hogy legnagyobb igyekezetünk ellenére a vetési munkálatok előírásának megfelelő munkálatok, a gyomirtás  mellett is a még ki nem nőtt fűszálak között agresszív gyomok jelenhetnek meg. Ezt követi egy munkaigényesebb gyepápolási időszak, ami a rendszeres fűnyíráson és gyomláláson túl trágyázásból és rendszeres öntözésből áll. Ezen időszak alatt alakul ki a megfelelő sűrűségű és ideális esetben gyom- és csomómentes zöldterület.

Ha a fent említettekhez nem fűlik a fogunk, választhatjuk a gyepszőnyeget is megoldás gyanánt. Erről a jövő heti bejegyzésünkben írunk részletesen.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.