ELEKTRONIKAI JELZŐ BERENDEZÉSEK OTTHONUNKBAN II.

2015. március 10.

Eddigi cikkeinkben szó esett olyan elektronikai jelzőberendezésekről, mellyel családtagjaink életét, egészségi állapotát, vagy ingatlanunkat, ingóságainkat megvédhetjük. Mostani írásunkban is ezt a hagyományt kívánjuk folytatni annak érdekében, hogy az olvasó teljesebb és kerekebb képet kapjon ezekről az eszközökről.

Gázszivárgás-érzékelő

shutterstock_173667329A legtöbb háztartásban használnak gázüzemű eszközöket. A háztartásokban leggyakrabban előforduló gáz lehet palackos, vagy az országos gázhálózathoz csatlakoztatva „vezetékes gáz”, lehet a földgáz vagy PB gáz (propán-bután gáz). Ezzel a gázzal többnyire fűtőtesteket vagy konyhai sütő és főző eszközöket „hajtunk” meg.

shutterstock_220169431A fentiekben említett gázoknak az éghető tulajdonságát használjuk ki környezetünk felmelegítésére, vagy ételeink megfelelő elkészítéséhez. Mindaddig nincsen probléma, amíg ez a gáz az előre megtervezett rendszerből, szabályozottan jut az égéstérbe. A probléma akkor kezdődik, amikor a gáz elhagyja a rendszert és nem az égéstérbe, hanem a közvetlen életterünkbe shutterstock_67618954jut. Itt gyulladást, vagy nagyobb mennyiségű gáz jelenléte esetén egy gyorsabb reakciót, robbanást idézve elő. Természetesen mindkét folyamat esetén szükséges egy gyűjtőforrás, mely lehet egy megfelelő hőmérsékletű meleg felület, egy szikra (leggyakrabban elektromos), illetve nyílt láng. Utóbbi példánk nagy valószínűséggel lesz jelen, mivel a gázzal, leggyakrabban nyílt lánggal égő fűtő vagy sütő-főzőeszközöket táplálunk.

Azokon a helyeken, ahol közvetlen gázszivárgás állhat fent, mint a kazánházak, stb., érdemes gázszivárgás-érzékelőkön elgondolkodni.

Az érzékelők lehetnek elektrokémiai, félvezető, valamint optikai megoldást alkalmazó berendezések.

Elektrokémiai technológiát alkalmaznak olyan helyeken, ahol a levegő összetétele és aránya kiemelkedően fontos. Itt a levegőben lévő minimális mérgező gázok is érzékelhetőek.

A félvezető technológiát használó eszköz lényegében a félvezető réteg vezetőképességének segítségével méri a gáz koncentrációjának változását.

Az optikai technológiát használó eszköz infravörös fényt használ a működése közben. Különböző gázok különböző mennyiségű infravörös fényt nyelnek el különböző sebességgel. Ezen értékek változásából lehet következtetni, hogy az adott térben milyen gázok vannak jelen.

A cikk olvasása után teljesebb képet kaphattunk az elektronikai jelzőberendezések fajtáihoz. Fontos, hogy a legmegfelelőbb kiválasztásában, telepítésében és üzemeltetésében a szakboltok, gyártók ügyfélszolgálatai, valamint az eszközök telepítésével foglalkozó szakemberek segítségünkre lesznek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.