ELEKTRONIKAI JELZŐBERENDEZÉSEK OTTHONUNKBAN I.

2015. március 3.

Korábbi cikkemben már esett szó különböző jelzőberendezésekről, mely az otthonunk, családunk, szeretteink, ingóságaink védelmére szolgálnak. Ilyen volt a riasztórendszerekről, a szén-monoxid érzékelőkről valamint a tűzjelzőkről szóló cikkem is. Hogy teljes képet kaphassunk a jelzőberendezésekről, most essék szó további elektronikai védelmi és jelzőeszközökről is.

Jelen cikkemben a csőtörés-jelző vízérzékelőről fogok szót ejteni.

IMG_8482A csőtörés-jelző egy olyan eszköz, mely alkalmas a csőtörésből illetve repedésből, esetleg az illesztések nem megfelelő zárásából eredő, valamint az egyéb műszaki vagy gondatlanságra visszavezethető problémák jelzésére, így a károk megelőzésére alkalmazható.

Az eszköz rendeltetésszerű használat mellett időben, a körülményekhez képest a legkorábban jelzi a nem kívánt víz jelenlétét a védett térben. Olyan helyeken érdemes IMG_25111940alkalmazni, ahol normál körülmények között nem lenne szabad, hogy a víz az adott, védett térben jelen legyen. Ez a tér lehet pince, akna, fürdőszoba, konyha, stb. Fontos, hogy olyan helyre kell telepíteni az eszköz érzékelőjét, ahol a napi tevékenységből adódó, az adott térbe véletlenül kijutó víz nem éri el az említett érzékelőt, így indítva el azt tévesen. Ez lehet például olyan hely, ahol különböző eszközöket mosnak, például edény vagy autómosó.

IMG_25261940Az érzékelő egy olyan fejből álló eszköz, melyen 2 elektróda található. Mivel a víz egy olyan folyadék, mely elektromos vezetőképességű, ezt a tulajdonságát használva ki, érzékeli az adott térbe jutó vizet. Amikor a fej egy minimális mennyiségű vízbe ér, az eszköz jelez. Mivel vannak más ilyen tulajdonsággal rendelkező folyadékok is, így vízérzékelőből van olyan kivitel, mely a víz érzékelése mellett más folyadékra is jelez, így például az etilénre. Elhelyezése azon a területen a legmegfelelőbb, ahol a víz a leghamarabb jelentkezik. Ez többnyire a padló legmélyebben fekvő része, ahova a víz összefolyik.

Az eszközből létezik vezetékes és vezeték nélküli kivitel is. IMG_2632Azon kivitel, mely rendelkezik hálózati csatlakozással, alkalmas a weben keresztül történő felügyeletre is. Annak érdekében, hogy a rendkívüli eseményről azonnal értesüljünk, bizonyos rendszerek alkalmasak a weben keresztül e-mail-t is küldeni. Így időben a helyszínre érve orvosolhatjuk a problémát. Léteznek olyan eszközök is, melyek automatikusan avatkoznak közbe a jelzés elküldésével egyidejűleg, így akár egy relét működtetve kapcsolhat az adott helyen szivattyút, vagy elzárhatja az adott szakaszt vagy a főelzárót.

Az érzékelő száradást követően újra használható.

Érdemes ilyen eszközön elgondolkodni olyan helyeken, ahol a csőtörés veszélye fokozottan fennáll. Ilyen hely például lehet egy öreg társasház alagsora is.

Következő cikkeimben egyéb érzékelőről is írni fogok, mint a gázszivárgás-érzékelőről, mely szintén hasznos, személy és vagyonvédelmi elektronikai eszköz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.