FALIÚJSÁG KÉSZÍTÉSE I.

2015. február 17.

Üzenni egymásnak sokféleképpen lehet. Papíron, sms-ben, interneten keresztül. Maradjunk ezúttal a hagyományos papírformánál. Hova és hogyan függeszthetünk ki fontos leveleket? Mágnessel a hűtő oldalára? Esetleg létezik elegánsabb megoldás is?

shutterstock_9065032Nemcsak az üzenetek kifüggesztésekor teljesít jó szolgálatot a faliújság. Akinek van gyermeke, tudja, hogy a gyermekszobának is hasznos kiegészítője lehet. Időbeosztás, órarend kifüggesztése szinte kínálja magát, de sokszor a tanulásban is segítségünkre lehet. Ilyen például a nyelvtanuláskor az idegen szavak kifüggesztése, vagy történelemévszámok gyakorlása. Persze nem csak a gyerekek használnak faliújságot. Munkahelyeken elég gyakran merül fel az igény arra, hogy információkat kifüggesztve lehessen kihirdetni. Tulajdonképpen mindenhol használható egy ilyen eszköz.

IMG_5539Miből készülhet faliújság? Több alapanyag is szóba jöhet. Egy egészen egyszerű megoldás a dobozkarton (hullámkarton kétoldali síkkarton ragasztással), mely ilyen esetekben is segítségünkre lehet. Persze nem árt hozzá egy kis kreativitás, de ilyen egyszerű alapanyagból is viszonylag esztétikus fali táblákat lehet készíteni. Fontos, hogy a szurkálandó felület alapanyaga vagy vastagabb kartonból készüljön, vagy pedig több vékonyabb lap összeragasztásával jöjjön létre. Ha rendelkezünk éles szikével, és vékony bemetszést teszünk a felületen, a dobozkarton közepén található hullámkartonról lefejthetjük a vágás mentén a fedő kartonlapot. Az így feltáruló hullámos felület érdekes grafikát ad, mely szolgálhat a tábla keretezésére, de mintázatot is alakíthatunk vele. Az így kapott faliújságra rajzszöggel, gombostűvel rögzítetjük kifüggesztenivalónkat.

IMG_5537Másik megoldás, ha a hungarocell táblával dolgozunk. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy praktikusabb a zártcellás, expandált polisztirol lábazati szigetelőlemez használata (általában ezek színesek), mivel jobb tartással rendelkeznek, anyagában tömörebbek. Az ilyen táblákra vagy vékony kartonlapot ragasztunk, esetleg vásznat, vagy egyéb szövetanyagot feszítünk ki. Figyelnünk kell arra, hogy nem minden ragasztótípus alkalmas a polisztirol táblára való ragasztáshoz, mert némelyikük oldja azt. Az általános iskolai technika óráról ismerős Technokol Rapid nekünk bevált.

A következő héten folytatjuk a téma kifejtését. Tartsanak akkor is a Barkácsbloggal.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.