OTTHONUNK ELEKTRONIKAI VÉDELME, KIVONULÓ SZOLGÁLAT III.

2015. február 3.

Az előző részekben esett szó az elektronikai vagyonvédelmi eszközökről, jelentőségükről illetve a hozzájuk társítható szolgáltatásokról.

IMG_9763Most ismerkedjünk meg a riasztórendszerekkel. Nagy vonalakban a rendszer egy központból, egy tápegységből, egy kezelőből, mozgás- illetve nyitásérzékelőkből, beltéri szirénából, kültéri hang és fényjelző készülékből, és az eszközt szabotázs vagy áramszünet esetén üzemeltető akkumulátorból áll. A rendszer eszközei között a kapcsolat lehet vezetékes, vagy vezeték nélküli is. Ezen felül ehhez még egy kommunikációs modul is társulhat, mellyel akár a távfelügyeleti szolgáltatásra is rá tudunk csatlakozni. Fontos az, hogy a riasztó rendszer rendelkezzen MABISZ minősítéssel (bár ennek a kitételnek a legtöbb riasztórendszert forgalmazó, szerelő cég által telepített rendszer megfelel).

IMG_5103Itt szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy nagyon sokan nyitásérzékelőt nem szoktak kérni lévén, ha a nyílászárókon keresztül érkezik valaki, arra jó a mozgásérzékelő is, mert akkor már riaszt a rendszer. Ez valóban így van, de vegyük figyelembe azt, hogy nagyon sok illetéktelen látogató, az esti órákban „látogat meg” minket. Ilyenkor a ház valószínűleg nincs riasztva az esti mozgások miatt (WC, mosdó, stb.), illetve sokan abban az esetben sem kapcsolják be a nyitásérzékelőket, ha rendelkeznek ilyennel. Így elektronikai védelem nélkül tud behatolni az ingatlanba a bűnöző. Ezért érdemes nyitásérzékelőt is telepíteni és, ha már van használni is.

Cég választása:
Vagyonvédelmi rendszerek telepítésével nagyon sok cég foglalkozik, illetve több IMG_5101villanyszerelő is vállal telepítést. Érdemes ezért olyat választani, amelyet maga a biztosító is elfogad, ezért akár tőlük és kérhetünk tanácsot. Ezen felül a rendőrség, valamint ismerősök véleményét is ki lehet kérni. Amennyiben még mindig nem tudunk dönteni, szűrjük le, kik jöhetnek számításba. Ilyenkor jön szóba, hogy az adott cég mekkora, mióta van a piacon, stb. Érdemes olyan céget nézni, aki a kivonuló szolgálatot és az ehhez szükséges eszközök telepítését is vállalja. Így nincsen vita azon, hogy a rendszer szakszerű üzemeltetéséhez mi minden adott, és esetleges üzemzavarokból eredő téves vagy meg nem valósult kivonulásért ki a hibás.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.