OTTHONUNK ELEKTRONIKAI VÉDELME, KIVONULÓ SZOLGÁLAT II.

2015. január 27.

Korábbi cikkemben már olvashattak kisebb bevezetőt a lakásunk védelmét szolgáló elektromos jelző- és riasztókészülékekről. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy a készülékek által leadott jelzések alapján milyen riasztástípusokat különböztethetünk meg.

IMG_5133_resizeLehet ez riasztás (mozgásérzékelők, nyitásérzékelők által leadott jel alapján), vagy úgynevezett pánikriasztás, de lehet üzemzavar is. A behatolás jelzése és a pánikriasztás közötti különbség az, hogy az egyik esetben a rendszer automatikusan indul el behatolás hatására hang- és fényjelezés kíséretében. A pánikriasztás esetében a védett ingatlanban tartózkodó személy indítja el a rendszert vélt vagy valós veszély esetén, és ezt hang- és fényjelzés nem kíséri, csak a központban jelez. Erre azért van szükség, mert adott esetben az éles riasztás megijesztheti és agresszív cselekvést válthat ki a behatolóból, támadóból. Jelentősége ennek inkább üzletek, irodák védelménél a nagyobb, amikor a tényleges kontaktus már létrejött a támadóval. Azért hasznos ez akkor is, ha olyan helyen vagyunk, ahol messze a segítség, vagy például a feleség a pici gyerekekkel tartózkodik otthon.

shutterstock_194984342Vannak olyan biztonsági cégek, akik behatolásnál sem riasztanak fénnyel illetve hanggal, azért, hogy a munkatársaik a helyszínen érhessék tetten az elkövetőt. Az ilyen szolgáltató azonban ritka. A diszpécser döntésének megfelelően indulhat a kivonuló szolgálat. A legtöbb cég maximum 15 perces kivonulási időt garantál. Ez idő alatt kell kiérnie a szolgálat munkatársainak és megkezdeni az intézkedést.

A fenti cikkben általánosságban beszéltem az elektronikai vagyonvédelmi eszközről, a riasztóról, valamint a hozzá tartozó szolgáltatásokról. Következő cikkemben részletesebben esik szó magáról a berendezésekről, átjelzőkről, és segítséget nyújtok ahhoz, hogy mi alapján válasszunk szolgáltatót.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.