CSATORNAFŰTÉS

2015. január 13.

IMG_9534Az elektromos fűtőkábel-rendszereket a 90-es években kezdték el kifejleszteni olyan kültéri helyekre, ahol a jegesedés problémája fennáll. Ilyen helyek lehetnek a járdák, autóbeállók, stb. is. A mostani írásunkban, első körben az ereszcsatornák fagymenetesítésével fogunk foglalkozni. A legtöbb esetben ezek olyan, nehezen elérhető helyeken kialakuló jegesedést jelentenek, amelyeknél a probléma elhárítása kimondottan fáradságos és veszélyes lehet. Mindezeken túl a probléma elbagatellizálása jelentős, anyagi kárt róhat a tulajdonosra. A téli csapadék, a napsütés hatására olvad, így a keletkezett hólé, a mélyebb fagyott rétegek miatt, a csatornába elfolyni nem tud. Így pedig csak a csatornát átlépve talál utat magának. Az esti lehűlést követően a csatornán ez a hólé megfagy, így veszélyes jégcsapokat alakítva ki. Ennek a problémának megelőzése érdekében lehet alkalmazni az ereszcsatorna-rendszerben fűtőkábeleket. Ilyen hely például a csatornarendszer függőleges része is, ahol szintén jégdugó alakulhat ki, gátolva a csapadékvíz megfelelő elvezetését.

Fontos, hogy a balesetveszélyt a tulajdonos annak bekövetkezte előtt hárítsa el, mert az így keletkező károkért Ő a felelős. Ez a jegesedés az ingatlanban is jelentős kárt tehet. Tehetünk ellene az előző cikkünkben leírtaknak megfelelően, vagy a jelenlegi írásunkban említett rendszer alkalmazásával.

A rendszer lényegében egy elektromos önszabályzó fűtőkábelből, egy termosztátból és egy nedvességérzékelőből áll.

Az önszabályzó fűtőkábelek speciális félvezetők. Lényege az, hogy alacsonyabb hőmérsékleten nagyobb, míg magasabb hőmérsékleten kisebb teljesítményt adnak le. Ez azért fontos, mert a csatorna árnyékosabb, hidegebb részén nagyobb, míg a napos melegebb részén alacsonyabb teljesítménnyel fűt.

Kábeltípustól függően átlagosan egy ereszcsatornába két szál kábelt kell fektetni. Ez a kábel egy pontból is kiindulhat, de lehetősség van arra, hogy a kábelt oda, illetve vissza fektessük. Magának a csatornának ajánlatos a teljes hosszát fűteni és nemcsak az általunk kritikusnak vélt pontokat.

A fűtőkábel hossza tetszőleges hosszúságra szabható.

IMG_9524Szabályzását tekintve a fentiekben már említett a hőmérséklet és nedvesség által történő ki-be kapcsolás a legoptimálisabb. Van olyan lehetősség is, hogy nedvesség érzékelő nincs a rendszerre kapcsolva, csak a hőmérséklet alapján történik a vezérlés. Ennek hátránya az, hogy száraz, nedvesség (csapadék) nélkül is bekapcsol. Ennek hátránya, az, hogy a tulajdonosnak magának kell bekapcsolnia, amikor a csapadék lehull. Illetve, a csapadék elolvadását követően, hogy ne menjen „üresjáratban”, magának kell lekapcsolnia. Ezért a kombinált megoldást javasoljuk, mert az külső beavatkozás nélkül, a fagyveszély kialakulásának valós létrejöttét követően kapcsol be és a megszűnését követően kapcsol ki. Ezzel energiát takaríthatunk meg, illetve akkor is üzemel, ha mi éppen nem vagyunk otthonunkban.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.