GYALOGUTAK ÉS KOCSIBEJÁRÓK, TERASZOK TÉLI JÉGTELENÍTÉSE

2015. január 6.

IMG_4553

Télen előfordulhat az az eset, amikor a megolvadt hó vagy az eső ráfagy a kertben lévő tárgyakra, felületekre. Ez azon felül, hogy nagyon szép tud lenni, fokozottan balesetveszélyes is lehet. Arról, hogy a téli csapadék víz fagyása hol okozhat balesetet, illetve anyagi kárt, már az előző heti cikkeinkben esett szó. Egy korábbi írásunkban megvizsgáltuk a tetőn, ereszcsatornákon kialakuló jegesedést, továbbá a jégcsapképződésre és annak a megelőzésére is részletesen kitértünk. Ezen a héten a gyalogutak, járdák, kocsibejárók, valamint a teraszok felületének a fagymentesítésével kapcsolatban adunk tanácsokat.

IMG_4844Sok megoldás közül választhatunk a hagyományos hólapát, seprű, lapát, só, homok, stb. közül. Ezen eszközöket a legtöbb olvasó már bizonyára rendeltetésszerűen fogja tudni használni. A modernebb, automatizált megoldást keresők a fűthető rendszeren is elgondolkozhatnak.


IMG_4854A gyalogutak, kocsibejárók, teraszok jégtelenítése fűtőkábelek használatával gyakorlatilag úgy működik, mint a beltéri padlófűtés (villamos). A burkolat alá helyezzük a fűtőszálakat, és amikor arra szükség van, manuálisan, vagy automatán működésbe lép a fűtőszál. A burkolat alá a gyártó által előírt mélységben kell fektetni. Bizonyos gyártók különbséget tesznek a fűtendő burkolat fajtájától is. Így gyártanak kerámia járólap, beton, aszfalt, vagy térkő burkolatoknak megfelelőt is. Általánosságban beszélve róla, a kerámia burkolat alá 18 W/m-es, míg a fentiekben felsorolt burkolat típusok alá 30 W/m-es fűtőkábelt szoktak IMG_4794elhelyezni.  Vezérlésüknél érdemes a kültéri termosztát mellett nedvességérzékelőt is csatlakoztatni a rendszerhez, így nem csak akkor kezdenek el fűteni, ha fagypont alatti a hőmérséklet, hanem ha valós nedvesség, hó, víz is jelen van. Természetesen külön érzékelők vannak talajra illetve tető, ereszcsatorna jégtelenítésére is, amit egy termosztáttal akár központosíthatunk. Amennyiben a rendszer jól van telepítve, egy átlagos, hazai vonatkozású tél esetén a rendszer nem sokszor fog bekapcsolni. Ezért mindenki eldöntheti, hogy a kényelmet válasza a fáradságos lapátoláson és seprésen felül, vagy esetleg a mozgást a friss levegőn.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.