EMELŐK

2014. december 23.

IMG_2932Az épületeink építéséhez manapság már nélkülözhetetlenek az emelő berendezések. Ennek az az oka, hogy a szállítmányozás révén megjelentek az egységcsomagok, egységraklapok, amelyek emeléséhez már nem elegendő a kézi erő, arról nem is beszélve, hogy jelentős idő takarítható meg használatukkal.

Az emelő berendezéseknek többféle típusa is létezik. Legáltalánosabb a daru, de emellett a targonca és a hidraulikus emelő is fellelhető a kivitelezéseken.

IMG_2936A helyes emelő kiválasztása nagyon fontos feladat. Előfordul, hogy nem egy típust használnak az építkezés során, hanem más-más tulajdonságra kell specifikálni a választást. Ilyen lehet például, amikor az önrakodó teherautóról (KCR) leemelik az építési helyszínre a raklap téglákat, de a nagy magasság miatt onnan már egy daru emeli be a munkaszintre, ahonnan villás raklapszállítóval helyezik át a beépítéshez.

Nézzük meg, hogy pontosabban milyen típusok közül választhatunk.

IMG_2937Kézi villás raklapszállító eszköz hidraulikusan emeli el a talajtól a raklapokat. Nagy magasság emelésére nem képes, azonban segítségével az építési helyszínen egyszerű anyagmozgatás válik lehetővé. Erre példa, hogy kis súlyának köszönhetően az emeleti födémre szállítva, az oda beemelt raklapokat gyorsan tudja áthelyezni. Főleg horizontális szállításra alkalmas.

A magasba emelésnél a legegyszerűbb emelő berendezés a kézi mozgatású csigás csörlő. Ezt kézzel hajtják egy kötél segítségével. Nagy súly emelésére nem képes. Visszaesés-gátlás általában nem található benne. Létezik elektromos változat is, amelyben már a biztonsági felszerelések is megtalálhatók.

A karos-láncos emelő szerepe akkor jelenik meg, amikor valamilyen nehéz építőelemet fel kell feszíteni. Ilyenkor kézi erővel történik a feszítés, de a visszaesés miatt ezt az emelőtípust is alkalmazhatják.

IMG_2934Az elektromos drótköteles emelő akár nagyobb súly mozgatására is képes. A meghajtás módja itt már elektromos. Itt a visszaesés-gátlás is egy rendelkezésre álló biztonsági funkció. A segédszerkezetre szerelve gyakran alkalmazzák ezt az eszközt, mert így a munkaszintre való emelés után az építőanyagot emelővel együtt be lehet forgatni a nagyobb biztonság érdekében. Vannak típusok, amelyek hagyományos energiaellátással is működni tudnak (230 V), így nem kell másmilyen áramforrást igénybe venni.

Léteznek még felvonók is. Ez lehet személyfelvonó vagy anyagfelvonó. Ezek könnyen telepíthető berendezések. Függőlegesen vagy azzal kis szöget bezáróan képesek emelni. Vannak törtvonalú emelők is, amit például a tetőfedők használnak. A személyfelvonó berendezéseknek fokozott biztonsági előírásaik vannak. (Munkaszint megállása előtti megállás, dudaszó.)

Ezeknél a berendezéseknél mindig kell egy személyt kinevezni, aki az eszközt kezeli!

Az emelő és mozgató gépek további típusaival a következő bejegyzésünkben is foglalkozunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.