HÓFOGÓK, HÓVÁGÓK

2014. december 30.

Esett már az előzőekben szó arról, hogy havas tetők esetében mire kell odafigyelnünk. Mostani írásunkban az ott megszerzett alapvető ismereteket szeretném kibővíteni a hófogókkal és hóvágókkal.

IMG_5180A hófogók olyan eszközök, melyeket a házak tetejére erősítenek, így a télen lehullott és felhalmozódott hó az olvadás folyamán nem tud lecsúszni a tetőről. Ezzel számos balest és veszélyhelyzet megelőzhető. A hóvágókat szintén a tetőre kell rögzíteni. Feladatuk az, hogy kisebb méretű darabokra vágja szét a hótömböt, így csak kisebb darabokként érkezzenek le a földre.

IMG_8497Felmerül a kérdés, hogy mikor és milyen tetők esetében kell ezeket az eszközöket alkalmazni. Sima felületű cserép, cserepes lemezek, fém trapézlemezek, stb. alkalmazása esetén szükséges a használatuk. Vannak azonban olyan tetőfedési anyagok, amelyekhez külön nem kell felszerelni ilyet. Ilyenek a mediterrán kolostor cserepek, melyeket kis hajlásszögű tetőkön alkalmaznak.  Ide tartoznak még a kő granulátummal szórt cserepek is melyek felületükből adódóan akadályozzák meg bizonyos fokig a hótömeg csúszását.

IMG_8510Nálunk a legelterjedtebb a hófogó kampó (hóvágó) melyet a legtöbb házon (főleg a régebben épült házakon) lehet megtalálni. Feladatuk az, hogy a lehető leghosszabb ideig meggátolják a hó tömeg lecsúszását, vagy csúszás közben minél kisebb darabokra vágják szét a hótömböt. Fontos felhívni a figyelmet, hogy sokan tévesen biztonsági eszközként is használják ezeket a kampókat (terhelik vagy járnak rajta). Ebben az esetben élet és balesetveszélyes, hiszen erre a célra ezek az eszközök, méretezésüknél fogva nem alkalmasak.

IMG_8495Rácstartó rendszer középületeken, forgalmas helyeken, áruházakban, lakóingatlanoknál használt, adott esetben kötelezően alkalmazott hófogó rendszer. Ez akadályozza meg a nagy tömegű hó megcsúszását, optimális esetben a hó olvadásáig. A rendszer három elemből áll: a rácsból, annak tartójából, illetve toldójából. A rácstartót a szarufáknál kell az előírt távolságokra felszerelni. Nagy hajlásszögű tetőknél akár több sort is fel kell egymás fölé szerelni.

Hófogó rönk hazánkban nem igazán elterjedt megoldás. Lényege az, hogy kisebb hajlásszögű tetőkön rönktartó horgokat szerelnek fel a tetőre. A téli időszakban ezek tartják a kb. 14cm átmérőjű gömbfákat, melyeket nyáron leszednek a tetőről.

A csöves hófogó rendszer az imént említett 2 hófogó rendszert alkalmazza, egyfajta öszvér. Lényege, hogy a nevében is szereplő csövek egymás mögött illetve fölött helyezkednek el 2 vagy 3 sorban. Így fogják meg a hótömeget. Leggyakrabban ezt a megoldást fémtetőkön láthatjuk.

Azt, hogy melyik tetőre milyen megoldást válasszunk, nem feltétlenül az esztétika dönti el. Függ a területen hulló hótehertől illetve a tető hajlásszögétől, valamint a tető típusától is. Ebben nyilvánvalóan az építési szakemberek lesznek a segítségünkre, ám nem árt tudnunk, hogy miből is választhatunk és melyiknek mi az előnye.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.