CSISZOLÓANYAGOK

2014. december 16.

Egy tárgy végső megjelenését, mindig a felület végső egyenletessége, vagy egyenetlensége fogja meghatározni. Ahhoz, hogy a felület minőségileg és esztétikailag is kifogástalan legyen, megfelelően kezelni kell. Ilyen kezelés a csiszolás is, mely alapja a végső felületkezelésnek, fényezésnek.

13750949_sTudnunk kell mikor, milyen anyagot, felületet, milyen csiszoló anyag segítségével kell megmunkálnunk. Azt, hogy hol, milyen mértékben kell a felületet megcsiszolni, függ annak felhasználási területétől. Nyilván olyan helyen, ami le van burkolva, vagy nincs szem előtt, a felület érdessége nem okoz balesetet, nem érdemes tükörsimára csiszolnunk. Azon tárgyaknál ahol viszont a biztonság, vagy az esztétika megköveteli, ott megfelelő technikával a felületet meg kell csiszolnunk. Ezt történhet manuálisan, vagy géppel is. Mindig a megfelelő szemcsenagyságú vásznat használjuk. Válogathatunk a durva csiszoló vászontól, a finomabb felületű vászonig.

Általános az is, hogy a kezdeti fázisban a felület durva egyenetlenségét kell eltüntetnünk úgy, hogy a munkadarabunk megfelelő arányait már kialakítottuk.  Ezt követően a durva, előző fázisból visszamaradt karcok eltávolítása és a tárgy végső alakjának elnyerése a cél. Utolsó főfázisunkban viszont már a megfelelő arányok kialakítása után a teljesen sima, szép felület kialakítása a cél. Nyilván az általunk említett 3 fázis nem feltétlenül 3 csiszolási átmenetet jelöl. A fázisok között több csiszolással és más szemcsenagyságú vászon alkalmazásával kell eljutnunk a végcélig.

A csiszolóanyagok textil vagy papír alapúak. Felületükön ragasztórétegbe ágyazott, különböző anyagú és méretű szemcsék találhatóak. Azt, hogy mikor milyen szemcsetípusú anyagot kell alkalmaznunk, az a csiszolandó felülettől és a kezelési fázistól függ. A finomság meghatározásánál azt veszik alapul, hogy 1mm2-re mennyi szemcse kerül. Ezt betűkkel (P,K) vagy számmal jelölhetik a gyártók.

Ezt ismerve már könnyen kitalálható, hogy mi számít finomnak vagy durvának. A 60-80 -as durva felületű. Finomabb vászon a 100-120-as. A sima vászon skálája már szélesebb,  150-320-as. A polírozás is egy csiszolás, és ehhez is csiszolóanyag kell. Ennek az értéke még ennél is finomabb, 300-3000-ig terjed. A fentiekben leírtak alapján képzeljük el, hogy itt a csiszoló anyag már mennyire finom. Bizonyos csiszolásokat víz egyidejű alkalmazása mellett szokták használni. Ilyenkor az ehhez használható csiszolóanyag kap egy water proof jelzést, aminek a rövidítése WP. Ez a két betű és a szám együttesen mutatja meg, hogy milyen finomságú, és hogy vizes csiszoláshoz alkalmazható-e. Nyilván ezt a fajta papírt a szemcsék könnyű eltömődése miatt csak vízzel egyidejűleg lehet használni. A csiszolóanyagok hordozó felületei a csiszolandó felületek különbözősége miatt eltérőek lehetnek.

Mindig érdemes a felületnek és a csiszolási fázisnak megfelelő csiszoló eszközt választanunk, mert ezzel a saját munkánkat könnyítjük meg.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.