Havas tetők II.

2014. december 9.

A múlt heti cikkünkben már foglalkoztunk a kemény tél beállta előtt elvégzendő teendőkkel. Ha kitisztítottuk az ereszt, ellenőriztük a hófogókat, akkor bátran várhatjuk az első nagyobb havazást.

IMG_7324Csekély mennyiségű hó leesése általában nem jelent számottevő problémát, viszont nagy mennyiségű csapadék lehullását követően érdemes a tető terhelését, biztonságosan tehermentesíteni. Erre a balesetveszély elkerülése miatt és a tető korai rongálódásának megelőzése céljából van szükség. Családi házak esetén a dolog nem túl bonyolult, mert a tetőablakon, tetőnyílásokon, hosszú lapáttal, seprűvel (szükség esetén megfelelő kötélbiztosítással) könnyen kinyúlhatunk. Érdemes a hótömeget lelökni, ügyelve az ereszcsatornára. Ezen felül a legfontosabb, hogy egy segítővel és/vagy elkerítéssel kell biztosítanunk, hogy személy vagy háziállat, ne tartozódjon a lezúduló hótömeg alatt. Amennyiben a tetőnk alacsony, úgy egy hosszú eszköz segítségével alulról is elindíthatjuk a hótömeget, ám ez kimondottan veszélyes, ezért ezt a megoldást nem javasoljuk. Amennyiben mégis ezt választjuk, ügyeljünk arra, hogy a lezúduló hótömeg (amit könnyen alábecsülhetünk) még véletlenül se tudjon maga alá temetni. Sokan gondolják úgy, hogy egy létra segítségével, a létráról könnyedén megoldható a hó lehúzása. IMG_7286Ám számoljunk azzal, hogy ez kimondottan balesetveszélyes. A lezúduló nagy hómennyiség, könnyen ellökheti a létránkat, ezzel idézve elő a balesetveszélyes helyzetet. Társasházak esetén érdemes erre szakosodott, megfelelő alpinista technikával rendelkező, hozzáértő szakembert felkérni a feladat elvégzésére.

IMG_9823A téli hideg napokon a csapadékvíz megfagyásával az ereszcsatorna lefolyása sem lesz megfelelő. Amikor kisüt, a nap a csapadék felső rétege megolvad, de az ereszcsatorna ezt elvezetni már nem tudja a jégdugó miatt. Ilyenkor a víz túlcsordul, így akár jégcsapok is keletkezhetnek. Mivel ezek rendkívül balesetveszélyesek, a tulajdonosnak kell gondoskodni a biztonságos eltávolításukról. Társasházak esetén szintén szakembert érdemes hívni. Családi házak esetén, ezt létráról is megtehetjük, vagy kellő távolságban a földről úgy, hogy a lezuhanó jégcsapok alá még véletlenül se tévedjen ember és állat.

Egy később következő cikkünkben a hófogókról, hóvágókról, illetve a különböző fűtőkábelek beszereléséről és azok funkciójáról is esik majd szó.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.