Havas tetők I.

2014. december 2.

Itt a tél és így az évszaknak megfelelően havazásra is készülnünk kell. Enyhe tél esetén nincs sok dolgunk, de keményebb tél idején ajánlatos már több dologra is odafigyelnünk.

IMG_1219Első körben érdemes még az első hó leesése előtt a tetőt és annak szerkezetét ellenőriznünk, szükség esetén javítanunk. Ellenőriznünk kell a cserép, pala, stb. megfelelő fedését, hogy a téli csapadék az olvadást követően ne találjon magának rést, beázást és az ezzel járó kellemetlen problémákat okozva. Ezt követően érdemes még a hófogók, hóvágók ellenőrzése is. Mindezek után a csatornát érdemes kitisztítanunk, ellenőriznünk és megfelelően rögzítenünk. Fontos, hogy az ereszben lévő faleveleket is gyűjtsük össze, nehogy feltorlódjanak, ezzel gátolva meg az olvadék elvezetését.

IMG_9805Csekély mennyiségű hó leesése nem jelent általában számottevő problémát. Ezzel szemben előfordulhat, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű hó esik le, ezáltal a lassú olvadásnak köszönhetően jelentős terhet jelent a tetőre. Annak ellenére, hogy a tető szerkezetét optimális esetben a tervezők úgy számolják, hogy a területnek megfelelő hó mennyiségét figyelembe véve rászámolva méretezik túl annak szerkezetét, hogy a nagy terhelést elbírja. Ennek ellenére sem szerencsés a tető szerkezetét sokáig nagy teher alatt tartani. A tető dőlésszöge is okozhat némi fejtörést. Ennek oka, hogy a régi 45 fokos dőlésszög mellett nem ritka manapság a 15 fokos hajlásszögű tető sem. Itt magára a szerkezetre nagyobb többletterhelést jelent, illetve az olvadás is lassabb ütemben megy végbe. Ezért kell figyelni arra, hogy a tető olyan pontján, ahol sokáig meg tud állni a fagyott téli csapadék, se okozzon beázást.

A tetőt nagy mennyiségű csapadék lehullását követően érdemes biztonságosan tehermentesíteni. Hogy ezt hogyan tehetjük meg, az a következő héten megjelenő cikkemből derül ki.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.