Kisebb villanyszerelési feladatok

2014. november 25.

A villanyszerelés veszélyes feladat ahhoz, hogy szakértelem hiányában komolyabban foglalkozzunk vele. Azonban van néhány folyamat, amelyeket óvatosan magunk is el tudunk végezni.

IMG_2642Először fontos megjegyezni, hogy a villanyszerelést mindig lekapcsolt biztosíték esetén végezzük. A biztosíték lekapcsolása után meg kell győződni arról, hogy van-e áram a vezetékben. Ez egy fontos szempont, mert számtalan esetben előfordulhat, hogy rossz a kivitelezés és áram alatt maradnak szakaszok.

Második fontos szempont, hogy a villanyszerelést lehetőleg ne este végezzük. A zseblámpa segítségével történő szerelés nehézkes. Amennyiben lehetséges ne legyünk egyedül szerelés közben tartson velünk egy társ.

Az egyik könnyű szerelési megoldást a falból kitépett konnektor jelenti. Mint minden villanyszerelési feladathoz, érdemes itt is fázisceruzát alkalmazni. A fázisceruza egy olyan szigetelt csavarhúzó, amely fénnyel jelzi, ha a vezeték áram alatt van.

IMG_2649A kitépett konnektornál első lépés, hogy a burkolatot leszedjük. Itt először egy vagy két csavart kell kitekernünk, majd óvatosan leszedni a fedelet. A fedél leszedése után több csavart is látunk. Azokat a csavarokat ne piszkáljuk, amik vezetékeket rögzítenek. Ezek mérete általában nagyobb. A konnektor burkolat alatti részének két szélén kisebb méretű csavarokat találunk. IMG_2635Ezek a szorítófüleket mozgatják. Ezeket mindenképpen meg kell lazítanunk, melyek után a falba könnyen visszatolhatjuk az aljzatot. Problémát ilyenkor a sok vezeték jelentheti. Ilyen esetben óvatosan hajtsuk be azokat. Miután ez megtörtént a két kis, kilazított csavart ellentétes irányban, felváltva húzzuk meg úgy, hogy közben az aljzatot a falhoz nyomva tartjuk. Ügyeljünk arra, hogy vízszintesen álljon a két csavar, mert csak így lesz szép az eredmény. Miután meghúztuk a csavarokat, akkor a burkolatot visszahelyezzük, és az abban lévő csavarokat is meghúzzuk. Ezzel megoldottuk a problémát.

A körte kicserélése is egyszerű feladat. Első feladatunk, hogy a lámpa lekapcsolt állapotban legyen. Asztali lámpáknál húzzuk ki azokat a konnektorból. Emellett két dologra kell még figyelni.

Gyakran előfordul, hogy fej felett kell kicserélni a körtét. Ilyenkor stabil székre, vagy létrára álljunk, mert a lámpatestbe nem kapaszkodhatunk. A másik fontos szempont, hogy forró lámpatestet vagy égőt ne fogjunk meg.

IMG_2652Minden lámpatestnél feltüntetik, hogy a foglalat milyen teljesítményű izzót képes fogadni. Nagyobb izzót ezért ne is helyezzünk be, mert tűzveszélyes lehet. Amennyiben a körte kicserélése után sem ég a világítás és a biztosíték sincsen már lekapcsolva, akkor hívjunk szerelőt, aki a lámpát megvizsgálja, és a javítást elvégzi.

Ügyeljünk arra, hogy a szerelési munkáknál ne tartózkodjon gyerek a közelben és kellő kritikával álljunk magunkkal szemben, hogy a feladat elvégzésére valóban képesek vagyunk-e.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.