Kerti csapok, szivattyúk téliesítése IV.

2014. november 18.

A hagyományos és automata öntözőrendszerek téliesítésével foglalkozó cikksorozatunk következő részéhez érkeztünk. Az alábbi sorokban a különlegesebb, összetettebb eljárásokkal ismerkedhetünk meg.

Téliesítés, ha kompresszor használatával ürítjük a rendszert:

Telies7A legkomplikáltabb ám legmegbízhatóbb módja a rendszer teljes víztelenítésének, ha kompresszorral kifúvatjuk a hálózatból a vizet. Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy a helytelenül kivitelezett kompresszorral történő téliesítés károsíthatja a rendszert, ezért ha nincs gyakorlatunk benne, érdemes szakembert hívni. Ő megfelelően, garanciával végzi el a feladatot és a rendszert le is ellenőrzi. Ha magunk végezzük a műveletet, akkor nagyon fontos, hogy rendszernél használható legnagyobb nyomást ne lépjük túl. A legnagyobb nyomás általában 3,5 bár, de a különböző rendszereknél eltérő lehet. Ennek érdekében nyomásszabályzóval állítsuk be a maximális nyomást. Az eszköz üzemeltetése közben ügyeljünk rá, hogy a rendszer és az eszköz összekötésére szolgáló csővezeték hőfoka ne haladja meg a 40 0C-ot. Ha elérte ezt az értéket, a rendszer károsodásának megelőzésének érdekében szüneteltessük a folyamatot.

Telies1A szivattyúval üzemeltett rendszer téliesítésének első lépései megegyeznek a már előbb említett módszerekkel. A fagyhatár (80cm) alatt lévő vízcsapot zárjuk el. A szivattyúról működtetett rendszer esetén a szivattyúkat áramtalanítsuk és víztelenítsük, szükség esetén kiszerelve téliesítsük. A kompresszort csatlakoztassuk az öntözőrendszerhez. A legjobb az, ha ez a csatlakozási pont a csaphoz legközelebb esik. Amennyiben a rendszerben nincs ilyen pont kiépítve, érdemes szakemberrel beépíttetni azt. A zónaszelepeket egymás után nyissuk ki. IMG_2384Ez kétféle módon történhet. Automatika használatánál indítsunk el egy kézi öntözést. Amikor a szelepeken víz már nem, csak levegő távozik, léptessük tovább a következő zónára. Kézi megoldás esetén, figyeljünk rá, hogy a mesterszelep is nyitva legyen. Többször nyissuk ki és zárjuk el a szelepeket, ha 1 percnél hosszabb ideig nem jön belőle víz. A ciklust minimum 2-3-szor ismételjük meg. Amennyiben a folyamatot befejeztük, kapcsoljuk ki a szivattyút. Miután a rendszerből a nyomás kiment, csatlakoztassuk le. A csapot hagyjuk nyitva. Ezt követően a zárószelepeket nyissuk ki. Áramtalanítsuk az automatikát.

Tavasszal feltöltéskor a zónaszelepeket, leeresztő csapokat és szelepeket zárjuk el. Az első feltöltésnél legyünk körültekintőek, az előírásokat tartsuk be.

Jelen cikkünkben részletes instrukciót kaphattunk az automata öntözőrendszer szakszerű téliesítéséről. Ezen tanácsok betartásával a rendszer tavaszi feltöltésekor, nem kell nagy meglepetéstől tartanunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.