Kerti csapok, szivattyúk, téliesítése III.

2014. november 11.

Előző cikkeimben a kertben lévő kerti csapok, szivattyúk, locsolótömlők szakszerű téliesítéséről írtam. Jelen írásomban az automata öntözőrendszerek téliesítéséről lesz szó.

Az előzőekben már esett szó a téliesítés fontosságáról, mely nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy az eszközeink tavasszal is megfelelő állapotban legyenek.

Az automata rendszerek téliesítésének folyamata nem bonyolult, kellő odafigyeléssel mindenki számára könnyen elvégezhető.

IMG_2387A főcsap elzárásával szüntessük meg a vízellátást a rendszerben. Ezt követően az öntözőrendszer automatikáját kapcsoljuk ki. Nyomásmentesítés után víztelenítsük a rendszert. Ügyeljünk arra, hogy a rendszerben egyáltalán ne maradjon víz, vagy csak olyan helyen, ahol nem tud megfagyni. Egy jól tervezett rendszert egyszerűen lehet vízteleníteni, de sajnos sokszor a rosszul kivitelezett rendszerek esetén ez az állítás már nem érvényesül. Az alább felsorolt módszerek nem mindegyike hajtható végre minden rendszer esetében, mert létezik olyan eset is, amelynél a megoldásnak előfeltétele az, hogy a rendszerben előre legyenek beépítve bizonyos alkatrészek.

Automatikus leeresztő szeleppel ellátott kivitel:

IMG_2504Ennek a megoldásnak a lényege az, hogy minden öntözés végén a rendszerbe épített automatikus leeresztő szelep leüríti a hálózatot. Fontos, hogy a rendszer legmélyebb pontjaira legyen beépítve a leeresztő szelep. Ez a megoldás nekem kevésbé szimpatikus és nem is nagyon ajánlom, mert nem a legmegbízhatóbb rendszer, nem is a legolcsóbb, és nem is a legzöldebb, mert rengeteg vizet pazarol el egy öntözési szezonban. A másik sokak számára zavaró tulajdonsága, hogy minden induláskor a leürített rendszer töltődik fel vízzel és ezért a csőhálózatban lévő levegőt a fúvókákon keresztül a víz tolja maga előtt. Ez eredményezi azt a hangot, mely pufogásra hasonlít a leginkább. Ennek a rendszernek a téliesítési lépései a következők: a főcsap elzárását követően kapcsoljuk ki az automatikát, majd azt áramtalanítsuk. Abban az esetben, ha a rendszert ciszternából, tartályból, vagy kútról üzemeltetjük, áramtalanítsuk a rendszert tápláló szivattyút is és téliesítsük azt az előző cikkemben leírtaknak megfelelően. Kézzel nyissuk meg az elektromos szelepeket.

Kézi leeresztő szeleppel ellátott kivitel:

IMG_2396Ennek a megoldásnak a téliesítése egy hajszállal időigényesebb, de szimpatikusabb kivitel, mint az előzőekben említett társa. Itt évente csak egyszer kell a teljes rendszert leüríteni. Így kevesebb értékes vizet pazarolunk el, így zöldebb és gazdaságosabb, emellett csöndesebb is. Fontos, hogy a szelepek, vagy ürítő csapok itt is a rendszer legmélyebb pontján legyenek beépítve. A téliesítés munkafolyamata megegyezik az előzőekben már említettel, azzal a különbséggel, hogy itt a leeresztő szelepeket, csapokat a végén meg kell nyitni.

A következő héten további rendszerekkel is megismerkedhetünk még.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.