Kerti csapok, szivattyúk, téliesítése II.

2014. november 4.

A múlt héten már olvashattunk a Barkácsblog hasábjain a csapok, kerti öntözőberendezések téliesítéséről. Mivel sokféle öntözőtípus létezik, egy cikk csak néhány típus bemutatására elegendő, a friss bejegyzésben viszont további információkat kaphatunk az öntözőberendezések téliesítéséről.

IMG_2382Amennyiben a berendezések a fagyhatár alatt vannak, (mint például egy kútban), és nem használjuk azokat, akkor a múlt heti cikkben leírtaknak megfelelően járjunk el. Ezt azért ajánljuk, mert így feleslegesen nem állnak benne a vízben, és nincsenek kitéve a korróziónak és egyéb, a tervezett életciklusukat rongáló tényezőknek. Másik előnye az, hogy így az esetleges szennyeződésektől, (melyek szintén ronthatják a berendezés tervezett üzemidejét) óvhatjuk meg az eszközt. További előnye, hogy szemügyre vehetjük és át is vizsgálhatjuk a készüléket, így bizonyosodva meg többek között arról, hogy a burkolat vagy a tápellátást biztosító elektromos kábel nem sérült-e. Abban az esetben, ha problémát vélünk felfedezni, mindenképpen vegyük igénybe egy szakember segítségét az esetleges baleset elkerülése érdekében.

IMG_2390Az automata öntözőrendszereket nem szükséges a fagyhatár alá telepíteni, ami Magyarországon 80 cm. Ennek oka az, hogy ezen eszközöket télen nem használjuk, így a szezon végeztével, a megfelelő, szakszerű téliesítést követően át lehet teleltetni a komplett rendszert. A jó minőségű, márkás berendezést is érdemes az első, talajmenti fagyok beállta előtt vízteleníteni és a szükséges intézkedéseket megtenni. Annak érdekében, hogy a szükséges lépések ne maradjanak el, érdemes az utolsó öntözést követően időt szakítani rá, október első heteiben.

Jelen cikkünkben az olvasó hasznos tanácsokat kaphatott a kertben lévő csapok, vezetékek, szivattyúk téliesítésének helyes lépéseiről. Következő bejegyzésünkben az automata öntözőrendszer megfelelő téliesítéséhez adunk hasznos instrukciókat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.