Kerti csapok, szivattyúk, téliesítése I.

2014. október 28.

IMG_2323_resizeAz ősz megérkezését követően, a fagyok beállta előtt a kertben lévő kerti csapokat, öntözőrendszereket, illetve a szivattyúkat minden esetben érdemes téliesíteni, hogy tavasszal eszközeink megfelelően működjenek. Abban az esetben, ha a szükséges intézkedéseket időben nem eszközöljük, a kerti vízvezetékrendszerünk és az azt kiszolgáló berendezéseink jelentős rongálódásához, károsodásához vezethet.

Első lépésben a kerti locsoló tömlőt szereljük le, és a tömlő megtekeredése illetve megtörését mellőzve, tekerjük fel úgy, hogy közben a vizet kiengedjük belőle. Ezt követően egy fagymentes helyen, garázsban, pincében, stb. tároljuk.

IMG_2325_resizeMásodik lépésben a kerti csapot téliesítsük akár hálózatról megy, akár a kútról. Ezt az esetek többségében úgy tehetjük meg, hogy a kerticsap előtt, a földben vagy az aknában van egy téli csap, mely a fagyhatár alatt található. Magyarországon a fagyhatár 80cm alatt helyezkedik el. Ilyen mélységben lévő télicsapot zárjuk el, majd a csapot nyissuk meg, és egész télen hagyjuk nyitva. Igazán profi megoldás az, ha a télicsap után ki van alakítva egy másik csap, melynek csöve az aknába vezet szabad kifolyást hagyva, így ennek megnyitása után a csőben lévő víz leürül, ezzel előzve meg, hogy a rendszerben maradt víz a téli fagyot követően kárt tegyen.

IMG_2326_resizeAmennyiben a kút gépészeti berendezéseit (nyomáskapcsolók, szivattyúk, áramlásérzékelők, stb.), illetve a kertben található más szivattyú berendezéseket (házi vízmű, stb.) a téli időszakban nem használjuk, mindenképpen víztelenítsük és áramtalanítsuk. Erre különösen akkor kell ügyelni, ha az említett szivattyú berendezések a fagyhatár fölött vannak, mert abban az esetben ezeket a gépeket télen sem szabad használni és a fent már említett víz- és áramtalanítást eszközölni kell. A szivattyúk víztelenítését és téliesítését a gépkönyvének megfelelően és megfelelő módon kell elvégezni típustól függően. Legtöbb esetben ezt egy leeresztő csavar segítségével lehet kivitelezni. Ezt követően lehet szárazon, egy fagymentes helyen az eszközöket „teleltetni”.

Következő heti cikkeinkben még írunk a téliesítési feladatokról, tartsatok akkor is velem!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.