Gőzborotvák

2014. október 21.

Nemrégiben beszéltünk a különböző nagynyomású mosókról, ahol említést tettünk a meleg vizes nagynyomású berendezésekről is. Most erről fogunk részletesebben beszámolni.

28459429_sGőzborotvának nevezzük azon nagynyomású mosókat, melyek valamilyen formában saját maguk állítják elő a meleg vizet. A meleg vizes mosás minden esetben hatásosabb, mint a hideg vizes mosás és előnye továbbá az, hogy bizonyos esetekben a vegyszeres alkalmazás is elkerülhető. Így akár környezetbarát eljárásként is tekinthetünk rá. Abban az esetben, ha a meleg vizes mosást vegyszerrel is párosítjuk, kifejezetten hatékony tisztítási eljárást kapunk.

28341582_sA víz felmelegítése egy csővezeték „kigyón” át történik, ahol a bekerülő hideg vizet melegítjük fel. A melegítéshez szükséges energiát berendezéstől függően biztosíthatja elektromos áram, gáz vagy olaj is. A gőzborotvák ugyanúgy, mint a hideg vizes társaik lehetnek fix telepítésűek vagy mobil, kerekeken gurulók is. A legelterjedtebb műszaki kivitelnél a fentebb említett csővezeték „kígyóba” már magas nyomású, alacsony hőmérsékletű víz lép be. Ezt követően a rendszer melegíti fel a megfelelő hőmérsékletre, ahonnan magas hőmérsékleten távozik.

A gőzborotvák esetében víz hőmérsékletét fokozatmentesen, termosztáttal szabályozhatjuk. A legtöbb esetben, a bekerülő víz hőmérsékletétől, akár 80 c0-ig. Így gőz itt még nem állítható elő.

A gőz előállítása úgy történik, hogy a csővezeték „kigyón” átmenő vízmennyiséget egy szelep segítségével csökkentik így a víz több ideig tartózkodik a rendszerben. Ezáltal gőzzé alakul körülbelül 140 c0-on. Természetesen így a kiáramló víz mennyisége is csökken.

A hideg vizes nagynyomású mosók a legtöbb esetben a vegyszert injektálva fecskendezik a vízbe, ahonnan viszonylag alacsony nyomáson, 50-60 báron kerül a felületre. A magasnyomású vízsugár (150-200 bár) nem tartalmaz vegyszert, így a tisztítószert előzetesen kell a felületre felvinni, ezt követően (miután a vegyszer már feloldotta a szennyeződést) lehet még nagyobb nyomással a további szennyeződést és a vegyszert eltávolítani.

Ezzel szemben a nagynyomású meleg vizes mosók, gőzborotvák esetében a megfelelő vegyszert alkalmazva, mely bírja a nagy nyomást és hőmérsékletet, közvetlenül lehet a nagynyomású meleg vizes sugárba juttatni a vegyszert. Fontos, hogy ténylegesen az erre a célra, a gyártó által javasolt vegyszert használjuk, mert ellenkező esetben a berendezés nagymértékben károsodhat.

A gőzborotvák kizárólag csak vezérléses elven működnek, tehát a mosópisztoly vezérlő karját elengedve, a vízsugár útját elzárva egy mágnes kapcsoló a berendezés motorját lekapcsolja. A kar ismételt meghúzásával, vízsugár útja újra nyitva és a motor újra dolgozni kezd, így folytathatjuk megkezdett munkát.

Kisebb otthoni felhasználásra szánt hideg vizes mosóknál az után vezérlés nincs beépítve. Ezeknél az úgynevezett bypass-os mosóknál a motor nem áll le, hanem a vizet önmagában forgatja.

Most már átfogó képet kaphattunk a különböző nagynyomású mosók működéséről így megfelelően kiválasztva és alkalmazva a kívánt tisztítóhatást érhetjük el.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.