Ecsetek tisztítása festés után II.

2014. október 7.

A jó mester nem csak a munkájára, hanem a szerszámaira is igényes – tudhattuk meg a múlt heti cikkünkből. Most kiderül, milyen módszerekkel takaríthatjuk le eszközeinket a munka végeztével.

4310456_sAmikor a feladatunkat befejeztük és véglegesen szeretnénk eltenni a használt eszközt, előtte húzzuk le a felesleges festéket a festékes bödön segítségével, majd egy nem használt felületen (újságpapíron, kartondobozon) is. Ezt követően egy kis edényben mossuk ki az ecsetet. Nyomjuk ki a szőrét a gyártó által előírt oldószerben, mely a doboz oldalán fel van tüntetve. Majd ismételjük meg a folyamatot egy másik edényben, amíg tiszta nem lesz az ecset. A felesleges oldószert jól nyomjuk ki az ecsetből, rázzuk ki ismét egy újságpapírra, majd langyos vízzel a maradék hígítót is eltávolíthatjuk. Ezt követően a rázzuk ki a maradék vizet és töröljük meg egy nem használt rongyban. Miután ezzel megvagyunk, tekerjük az ecsetet egy papírtörlőbe és celluxszal, szigetelőszalaggal csavarjuk körbe ne túl szorosan. Ezt követően felakasztva vagy fektetve tároljuk. Amennyiben az ecset foglalatánál vagy magában a sertékben keményebb, oldhatatlan festékdarabkák is lennének, illetve egy kicsit „kócos” lenne az ecset sertéje, akkor drótkefével finoman fésüljük át. Ügyeljünk arra, hogy a szálakat ne tépjük ki.

4310415_sFestőpárnáknál, hengereknél, használat után a fentebb leírt módszereket használhatjuk. Mivel ezen eszközöket a legtöbb esetben olyan festékek felhordásánál alkalmazzuk, melyek nem igényelnek speciális oldószert, érdemes beáztatás helyett azonnal tiszta, langyos, ezt követően hideg vízzel azonnal kimosnunk. Bizonyos esetekben használhatunk a könnyebb tisztítás miatt nagyon kevés szappant is, melyet jól öblítsünk ki. Itt is célszerű a mosás előtt a hengert, valamint a festőpárnát egy kartonpapíron átgörgetni, áthúzni a felesleges festék eltávolítása miatt. Száradás után, ezeket is rongyba csavarva, felakasztva tároljuk, megóvva így a portól, valamint a deformálódástól.

Fontos!

11034721_sA festékesdobozon feltüntetett információk segítenek a megfelelő festék mennyiségének kiszámításához, illetve az eladók is a segítségünkre lehetnek. Amennyiben mégis több festékünk maradt, ajánljuk fel közintézményeknek, szeretetszolgálatoknak, ismerősöknek, barátoknak, mert lehet, hogy ők a megmaradt festékmennyiséget még hasznosítani tudják. Semmi esetre se öntsük a lefolyóba vagy természetes vízbe, mert szennyezést okoz és illegális. Akkor, ha mégsem tudjuk senkinek sem felajánlani, valamint az ecsetek tisztításakor keletkező veszélyes hulladékkal rendelkezünk (hígítós festék), gyűjtsük össze és egy erre alkalmas hulladéktelepen adjuk le. Az önkormányzattól kérhetünk segítséget, hogy ilyen telep, hol található a lakóhelyükhöz a legközelebb.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.