Ecsetek tisztítása festés után

2014. szeptember 30.

11189863_sTöbb cikkben is esett már szó a különböző festési eljárásokról a felújításnál, barkácsolásnál. Jelen írásunkban ahhoz nyújtunk segítséget, hogy a festési munkálatok befejezésekor mire figyeljünk. Mit kezdjünk a maradék festékkel, valamint az eszközeinket hogyan tisztítsuk meg a rajtuk lévő festékektől úgy, hogy azt a legközelebbi festésnél is újra fel tudjuk használni és ne kelljen újat vennünk.

A legtöbb esetben bármilyen munkát is végzünk, a legtöbbünk minőségi eszközöket választ a munkavégzéséhez, megkönnyítve ezzel a saját munkáját, valamint azért, hogy jobb eredményt kapjon. Ezen eszközökre érdemes vigyáznunk, megfelelően karbantartanunk és tisztítanunk. Egy kiváló mester a munkája mellett arról is megismerhető, ahogyan az eszközeivel bánik és ahogy azok kinéznek. Nincsen ez máshogy az ecseteknél, hengereknél és festőpárnáknál sem.

11592188_sAkkor, amikor a festési munkálatokat csak egy kis időre hagyjuk abba, mondjuk 2-3 órára, nem feltétlenül kell festőszerszámot teljesen kitakarítanunk. Ilyenkor elég, ha a festéknek megfelelő oldószerbe vagy vízbe mártjuk az eszközünket. Az oldószer esetében az oldószer gátolja meg a festék megkötését, a víz esetében pedig az, hogy nem érintkezik közvetlenül a levegővel, így lényegesen lassítja a festék kötését. Fontos ügyelnünk arra, hogy az ecset szőre ne érintkezzen közvetlenül az edény aljával, mert az a deformálódhat, ami a későbbi munkálatoknál nemigen kedvez nekünk. Azt, hogy az edény aljához ne érjen közvetlenül az ecset szőre, a legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy az ecset nyelén lévő lyukon egy drót 15013134_sdarabot tolunk át és úgy tesszük a megfelelő méretű edényünk szájára. Nyilvánvalóan, ha ilyen lyuk az ecset nyelén nincs, körbe drótozva a probléma áthidalható. Figyeljünk rá, hogy az ecset fém foglalata ne lógjon, vagy huzamosabb ideig ne álljon a folyadékba, mert megrozsdásodik. Amikor több ideig szakítjuk meg a munkát, léteznek különböző praktikák, amik kitolják a festőszerszámok rendes eltakarításának idejét, valamint egyes oldalakon olvashatjuk, hogy a fent leírt vizes edényes megoldás több ideig is használható. Én azonban nem javaslom, mert bármi közbejöhet, tovább maradunk el és elmarad a rendes, teljes takarítás és rongálódik a drága szerszám.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.