Festési munkálatok megfelelő előkészítése II.

2014. szeptember 23.

A téma bevezető cikkében már sok feladatról ejtettem szót, melyeket praktikus a festési munkálatok előtt elvégezni. Ezek jobbára laikusok által is könnyen elvégezhető feladatok voltak. Mai cikkemben említett feladatokhoz már komolyabb szerelési gyakorlat is szükséges lehet.

11890314_sA festési munkálatok fontos része a radiátorok leszerelése abban az esetben, ha azokat festeni szeretnék, vagy mögötte is ki szeretnénk festeni. Gázkészülékek esetén mindig szakember távolítsa azt el és szerelje is vissza, ellenőrizve a megfelelő bekötést a balesetek elkerülése végett. Radiátor esetén is javallott szakember segítségét kérni. A radiátor leszerelésekor a leszerelni kívánt fűtőtest előtti vizes fűtési kört szakaszoljuk le, zárjuk el és csak ezt követően legyen leszerelve. Számítsunk arra, hogy a leszereléskör a csőben és a fűtőtestben lévő víz folyni fog, ezért készítsünk ki rongyot illetve vödröt, amibe a vizet fel tudjuk fogni.

13640437_sFIGYELEM! A társasházak többségében nincs mód szakaszolásra és a radiátorok előtt sincs olyan csap, mellyel teljes mértékig el lehetne a fűtési rendszerben lévő vizet zárni. A legtöbb hőszabályzó teljesen elzárt állapotban is engedi cirkulálni a rendszerben a vizet azért, hogy (működő rendszer esetén) a lezárt szinten, szobában lévő fűtőtest ne fagyjon el. Ezért a teljes kört vagy a teljes ház vizét le kell engedni, melyet a közös képviselő kérvényezhet a fűtést végző szolgáltatónál, térítési díj ellenében. Ez akár több tízezer forint is lehet. Ezért a festési munkálatok előtt érdeklődjünk a szolgáltatónál, közös képviselőnél, mert minden évben van körülbelül egy hónap, amikor a karbantartási munkálatok miatt a ház fűtési rendszerét leürítik.

22770876_sA bútorok tologatásánál ügyeljünk arra, hogy a bútorok tetején semmi olyan dolog ne legyen, ami a fejünkre eshet és kockáztathatja fizikai épségünket. Emellett az emeléseknél is figyeljünk a húzódásokra, inkább kérjünk segítséget. A másik, amire a bútorok mozgatása közben figyelni kell, az a burkolat, parketta. Lehetőleg rongyokat vagy görgőket helyezzünk a bútorok alá, így kerülve el a burkolat sérülését.

Azt, hogy szakember választása esetén ezen előkészületi munkálatok közül melyiket kell nekünk és melyiket kell a szakembernek végezni, csak megállapodás és pénz függvénye.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.