Festési munkálatok megfelelő előkészítése I.

2014. szeptember 16.

Többször beszéltem már az előző cikkeimben a festésről. Arról azonban nem volt szó, hogy mit kell tennünk a festési munka megkezdése előtt, akkor, amikor mi magunk festünk, vagy amikor a munkát profi szakemberre bízzuk.

13032521_sMindkét esetben elő kell készíteni a területet úgy, hogy a festési munkálatokkal járó járulékos szennyeződések (por, festék, ragasztó, tapétadarab) minél kevésbé szennyezzék a berendezési tárgyainkat. Ezért célszerű mindent egy másik szobába áttennünk, vagy olyan helyre, ahol nincs útban és viszonylagos tisztaság van. Amennyiben ez nem megoldható, mint például a garzonlakások esetén, mindent zacskózzunk be, vagy takarjunk le, hogy se a lecseppenő festék, se a glettelésnél a csiszolással járó por ne szennyezze be értékeinket. Külön erre a célra lehet, barkács-, háztartási-, vagy festékboltban takarófóliát vásárolni, mellyel ezt egyszerűen elvégezhetjük.

25287115_sA másik, amire oda kell figyelnünk az az, hogy legyen elég hely a munkát végző személynek. Nyilván erre akkor van szükség, amikor a bútorokat, a méretük, súlyuk, vagy a helyhiány miatt nem tudjuk a munkaterületről eltávolítani. Nincs rá szabály, de általánosságban minimum 1 méter helyet szoktak javasolni a fal és a használati tárgyak között. Ez sem számít nagy helynek, de arra elég, hogy egy létrát be tudjunk állítani, melyről dolgozni lehet, vagy a festékhenger toldó rúdja elfér. A letakart tárgyak és a fal között érdemes kartonpapírt letennünk, a lecseppenő festék miatt, vagy az is megoldás lehet, mosható padló esetén, ha festés előtt bő vízzel felmosunk. Ezt követően a lecseppenő festéket, azonnal és könnyedén tudjuk felmosni.

23225951_sAjánlott leszerelnünk a csillárt vagy lámpatestet. Figyeljünk arra, hogy ezt csak hozzáértő személy végezze, megfelelő célszerszámmal és körültekintéssel. A megszakító segítségével mindenképpen áramtalanítsunk. Ennek tényét fázisceruzával ellenőrizzük, a kapcsoló legyen lekapcsolva. Ezt követően jelöljük be, hogy melyik drótot, a lámpatest melyik kábelfoglalatából húztuk ki. Erre azért van szükség, mert így egyszerűen tudjuk visszakötni a lámpát. Ezt követően a kábelvégeket körültekintően, szigetelő szalag segítségével szigeteljük le. A villanykapcsolók, dugajok eltávolítása nem szükséges. Elég, ha a festéshez használatos festőszalaggal gondosan, körbetekerjük. Dönthetünk úgy is, hogy a burkolatot leszedjük, ám ebben az esetben mindenképpen a festést áramtalanítás után végezzük, és a burkolat visszaszereléséig azt ne is kapcsoljuk vissza! Gondoskodjunk arról, hogy ezt más se tudja véletlenül megtenni. Szigeteletlen drótok ne lógjanak sehol sem, és azt követően se fessük a kilógó drótokat le.

De ezzel még nem ért véget az előkészítő munkálatok sorozata. A következő heti cikkünkből kiderül, mit érdemes még a fentiekben említetteken kívül megtennünk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.