Otthoni dugulás elhárítása III.

2014. szeptember 9.

zuhanylefolyo_szalay_csaba_01Barkács sorozatunk aktuális rovatában olyan duguláselhárítási technikákkal és tanácsokkal ismerkedhet meg, melyek már bonyolultabb feladatot jelentenek a múlt heti cikkben taglaltakhoz képest. A kád, és zuhanyzók lefolyóinak tisztítása komoly fejtörést okozhat. Lássuk tehát, mit kell leginkább szem előtt tartanunk!

zuhanylefolyo_szalay_csaba_03Nagyon fontos, hogy a kád dugulása esetén – különösen beépített kád esetén – tilos a lefolyót szétszedni, megbolygatni, mert a szifon és a tömítés elmozdulhat és csak a leázást követően jövünk rá, hogy nagyobb költséget okoztunk mintha szakembert hívtunk volna. Ezért, ha nincs külön kialakított tisztítónyílás, ami sajnos a legtöbb esetben nincsen, kerüljük az erős mechanikai behatást és az ilyen problémák megoldásához kifejlesztett eszközzel, vagy egy hosszú csipesszel, netán egy drótdarabbal nézzük meg, hogy apránként a dugulást el lehet e távolítani.

A padló összefolyón keresztül használhatunk spirált, vagy közismertebb nevén csőgörényt, amennyiben a könyökhajlaton át tudjuk nyomni az eszközt. Ehhez a munkához azonban hívjunk segítségül egy jó barátot, aki a bajban is kitart mellettünk. Az társunk feladata lesz, hogy fogja a spirált és segítsen azt adagolni. Erre azért is van szükség, mert a duguláshoz érve az minden felé tekeredni fog. Amennyiben ilyen derék baráttal nem rendelkezünk, akkor a dobba szerelt spirált vásároljuk meg, amelyből a kívánt hossz adagolható, így nem tekeredik mindenfelé. A spirálok is több méretben kaphatóak. Nem érdemes pici, vékony, gyenge minőségűt venni, mert körülbelül annyit használ, mint a lefolyóba öntött kóla.

zuhanylefolyo_szalay_csaba_04A dugulás egy kis odafigyeléssel és rendszeres karbantartással megelőzhető, így jelentős időt, energiát és pénzt tudunk megtakarítani. Amikor a dugulás már bekövetkezett, alkalmazzuk a cikkekben lévő hasznos tanácsokat szakszerűen. Mérlegeljünk, hiszen bizonyos esetekben érdemesebb szakembert hívni, aki bontásmentesen, optimális esetben kár nélkül tudja elhárítani a problémát. Szakemberre azért is érdemes gondolni, mert, ha a dugulás nem rendszeres, akkor fölösleges különböző eszközökbe invesztálni. Amikor pedig rendszeres, akkor érdemes megnézetni, mi okozhatja, mert elképzelhető, hogy kis keresztmetszettel és lejtéssel rendelkező, sok toldásból álló, szakszerűtlenül megépített hálózat okozza a bosszúságot.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.