Otthoni dugulás elhárítása II.

2014. szeptember 2.

Az első fejezetben esett néhány szó az otthoni, lefolyó elzáródásról, dugulásról. Amennyiben az ottani, módszereket kipróbáltuk és nem vezettek eredményre, a szakember kihívása előtt érdemes tovább próbálkoznunk, amennyiben van egy kis barkács-tapasztalatunk.

8064507_sEgy háztartásban nagyon sok esetben a dugulást, a mosogató vagy a mosdó szifonjának záródása okozza. Ennek oka, hogy a szappan, a haj, kozmetikai szerek, tusfürdő, sampon a fürdőben, valamint a zsír, ételmaradék, konyhai tisztítószerek a konyhában, sok esetben rakodnak le és állnak össze a szifonban. Az emberek jelentős része csak a dugulást követően tisztítja, vagy tisztítatja ki a szifont, pedig a probléma bekövetkezése előtt időről időre érdemes ezt megtenni. Szerencsére ezen eszközöket a gyártók úgy tervezték, hogy tisztításuk komolyabb szakértelem és speciális szerszámok nélkül is elvégezhető legyen.


8255788_sElső lépésben tegyünk a szifon alá egy vödröt, lavórt, amibe majd a szifon tartalmát és a benne lévő vizet üríteni tudjuk. Ennél a fázisnál érdemes gumikesztyűt és szemüveget használni. A szifonok alját úgy alakították ki, hogy az letekerhető és könnyen eltávolítható. Tekerjük le és engedjük, hogy a szennyvíz a vödörbe folyjon. Ezt követően a kezünkkel vagy valamilyen eszközzel, fadarabbal csavarhúzóval, a szifon és a cső megsértése nélkül nyúljunk fel, majd a csőre tapadt szennyeződést távolítsuk el. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy szükséges, magát a szifont is eltávolíthatjuk a rögzítő csavar letekerését követően. Mindkét esetben érdemes a csövet átöblíteni, úgy, hogy a csapot egy rövid ideig megnyitjuk. Miután a szifont is elöblítettük, fordított sorrendben tekerjünk vissza mindent, ügyelve arra, hogy a szifonban illetve a csatlakozásoknál lévő gumigyűrű a helyén legyen és megfelelően zárjon. A szifon tartalmának szilárd részét a szemetesbe, a folyékony, szilárd anyagoktól mentes részét a wc-be öntsük.

7165530_sTalálkozhatunk olyan megoldással is, amikor nincs szifon, hanem egy flexibilis cső van meghajtva. A munka megkezdése előtt itt is tegyünk alá vödröt. Ezt követően a cső két végét tekerjük le, majd a csövet – ügyelve a sérülések megelőzésére – takarítsuk ki, öblítsük át. Jusson eszünkbe, a mosogató, vagy csap alján most nincs cső és alulra fog kifolyni a víz. A tisztítás utáni összeszerelésnél ügyeljünk a korábban említett szabályok betartására.

Következő heti cikkben a nehezebben hozzáférhető kád, és zuhanylefolyók tisztításáról ejtünk majd szót.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.