Otthoni dugulás elhárítása I.

2014. augusztus 26.

25340061_sOtthonunkban a konyhában vagy a fürdőszobában, valamint az illemhelységekben tapasztalhatjuk azt a problémát, mikor a víz nem tud lefolyni az arra a célra kialakított elvezető rendszeren. Ez lehet a padló összefolyónál, a csaptelepen, a zuhanyzónál, illetve fürdőkádnál és a mosogatónál. Ilyenkor beszélünk dugulásról. Jelen cikkben ennek a problémának a megoldásához nyújtunk instrukciókat. Tekintettel arra, hogy ez egy barkácsblog, mely az otthoni ezermestereknek kíván a segítségére lenni, a különböző házi praktikákat, mint a szódabikarbóna, trisó, ecet, cola, bórax, valamint a ráolvasás, most mellőznénk. Mindenesetre, ha ezeket szeretnénk első kőrben kipróbálni, vagy keményebb, a háztartási boltokban beszerezhető lefolyó tisztítót kívánunk alkalmazni, mindenképpen használjunk védőfelszerelést. Gumikesztyűt, szemüveget érdemes viselnünk akkor is, ha nem használunk savas, lúgos anyagot. Amennyiben használunk, a szoba átszellőztetése legyen megoldott, valamint a használati utasítást tartsuk be.

A lentiekben azokról az első lépésekről lesz szó, melyek egy részét érdemes a szerelő kihívása előtt elvégeznünk, hiszen kimagasló barkácsismeret nem szükséges az alkalmazásukhoz.

17923596_sElső lépésként használjunk pumpát. Mivel a mosogatónkban nem feltétlen gusztusos a WC-pumpát használni, érdemes egy külön erre a célra rendszeresített eszközt is beszereznünk. Ezzel próbálhatjuk meg a dugulást tovább lökni a csőrendszerbe, bízva abban, hogy egy szélesebb csőbe kerülve szétmállik és tovább folyik a csatornahálózatba a dugulást okozó anyag. A régi hagyományos pumpa mellett már léteznek újabb eszközök is, melyek ugyanúgy levegő segítségét alkalmazzák, de nagyobb nyomást lehet velük elérni, kézi erővel. Ügyeljünk arra, hogy a csaptelepek, mosogatók és kádak jelentős rész el van látva túlfolyóval, melyet mindenképpen tömítsünk el ideiglenesen, ellenkező esetben az eszközünk segítségével keltett kompresszió ott fog távozni. Abban az esetben, ha nem jártunk sikerrel próbálkozhatunk meleg vízzel, mert a lefolyó rendszerben számtalan okból kifolyólag rakódhat le zsír, különböző tisztítószer, szappan, hajszál, stb., amit így esetleg jobban lehet oldani. Amennyiben ez sem vezetett eredményre, próbálkozhatunk azzal, 6483265_shogy a csapot, fürdőkádat a dugó bedugása után feltöltjük vízzel, majd ezt követően azt eltávolítjuk, és a víznyomásra bízzuk a feladatot. Bár kétségtelen, hogy az ilyen fajta dugulást akár pumpával is el lehetett hárítani. Még mindig makacs dugulással állunk szemben? A következő lehetőség, hogy egy csaptelepre, kerti csapra kötött csővéget az eldugult lefolyóba helyezünk. A lefolyó és a csővezeték közötti nyílást ronggyal körbetapasszuk és ráadjuk a nyomást. Lehetőség szerint valaki a tömlőt tartsa, nehogy az épületbe visszaérve már ússzon a szoba.

Ebben a cikkben, általánosságban írtunk a dugulás első lépéseiről, melyet mindenképpen érdemes, bontás, szerelés, valamint szakember kihívása előtt és a ráolvasás után megtenni. Következő cikkünkben további instrukciókkal találkozhatunk. Egyéb ötleteket adunk a szifonok tisztításához és különböző dugulások megoldására is információkat nyújtunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.