Ajtó beépítése II.

2014. augusztus 19.

Az Ajtók beépítése I. cikkemben az ajtó megfelelő kiválasztásában és összeszerelésében nyújtottam segítséget, a második részben a kész ajtó beszereléséhez adok néhány tanácsot.

28112278_sÖsszeállítás után jöhet az ajtótok behelyezése. Óvatosan a tok sérülése nélkül helyezzük a tokot a kívánt ajtónyílásba. Azon részeken, ahol a tok szabad behelyezését gátolja az ajtónyílás kiálló darabjai, ott kőműves kalapáccsal vagy véső segítségével csapjuk le a zavaró darabokat. A tok beállításánál ügyeljünk arra, hogy a két oldalán, valamint a tetején, a tok és a fal között 1-2 cm szabad hely maradjon. Használjunk minden esetben vízmértéket a pontos beállítás végett. A könnyebb beállítás érdekében, illetve a tok ideiglenes fix rögzítéséhez használjunk fa ékeket. Néhány milliméter mozgatását a fa ékek apró ütögetésével, azok beverésével vagy kijjebb juttatásával érhetünk el. A tok megfelelő rögzítését követően helyezzük fel a zsanérokra az ajtó lapját. Ilyenkor láthatjuk, hogy az ajtó a tokba megfelelően csukódik be, illetve az ajtó nem nyílik ki magától vagy csukódik be. Ellenőrizhetjük azt is, hogy nem szorul-e. Ilyen esetekben a zsanérok megfelelő állításával orvosolhatjuk a problémát, valamint láthatjuk azt is, hogy a tok helyesen van-e beállítva a nyílásba. Abban az esetben, ha úgy ítéljük meg, hogy nem, korrigáljuk a hibát, mert ezek a helyes beállítások nélkülözhetetlenek az ajtó megfelelő használatához.

28156870_sHárom ponton feszítsük meg a tokot: lent, fent és középen. Erre több megoldás is van, a legegyszerűbb az, ha az erre a célra vásárolt csavaros menettel ellátott feszítőket használunk. Ezekkel elkerülhető a tok karcolása, sérülése. Ezek után is ellenőrizzük az ajtó helyes működését. Fontos, hogy ne feszítsük túl, és deformáljuk el a keretet. Csukott ajtó mellett a tok és a fal közötti nyílásba fújjunk purhabot. Fontos, hogy csak az e célra gyártott és erre a műveletre alkalmas fajtájú purhabot használjunk és a gyártó utasításait tartsuk be. Erre azért van szükség, mert más-más tulajdonsággal rendelkező habok vannak forgalomban és azok máshogy dagadnak, szilárdulnak és kötnek meg. Így elkerülhetjük, hogy az ajtót elnyomja, és ezáltal az ajtó normális zárását meggátolja. A purhabot pontszerűen, mindkét oldalon azonos távolságra fújja be. Ez annyit jelent, hogy egy átlagos ajtókeret esetében oldalanként öt ponton történjen a befújás. Ez a purhab 27998750_sdagadásának köszönhetően elegendő. A fújás mindenképpen úgy történjen, hogy a tok alsó, felső és középső részénél legyen egy. Így a középső rész és a végek között még egy fújás történjen. Ennek köszönhetően a tok keresztirányú felső részén elegendő egy rögzítési pont létrehozása úgy, hogy az a két sarokpont közé essen. Fontos, hogy a purhab száradásáig a rögzítő ékek maradjanak a helyükön, illetve a feszítők is. Az előírásnak megfelelő száradási időt követően a kilógó felesleget kárpitkéssel távolítsa el a tok és a fal síkjának megfelelően. Ügyeljünk arra, hogy a tok ne karcolódjon, sérüljön! Mindezek után a fa ékeket illetve feszítőket szedjük ki.

Mindezek után lehet a díszburkolatot összeszerelnünk, amit az elején leszedtünk. Ez szolgálja a tok és a nyílás közötti takarást. Fontos, hogy a díszburkolatot ne ragasszuk a tokhoz azért, hogy a későbbiekben, roncsolás mentesen lehessen eltávolítani azt. Az előírásoknak megfelelően összeszerelt burkolatot most már a tokhoz illeszthetjük, és gyártmánytól függően rögzíthetjük.

28166120_sA kilincsek és zárcímkék szerelésénél is a gyártó utasításainak megfelelően járjunk el. Több gyártó ad fúró sablonokat, melyekkel igyekeznek a munkánkat megkönnyíteni. Bizonyos gyártók a kilincsek felhelyezéseséhez olyan csavart ad, melyet le lehet rövidíteni. Ezt azért teszik, mert különböző ajtóvastagságokhoz más hosszúságú csavar kell.

A megfelelő gyártói és eladói utasítások betartása mellett, jelen cikkem felhasználásával és egy kis barkácstudással akár Ön is megfelelően fogja tudni beépíteni, beltéri ajtaját.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.