Ajtó beépítése I.

2014. augusztus 12.

21168510_sLakásfelújítás során többször találkozhatunk azzal a problémával, hogy egy beltéri ajtót kell beépítenünk. Ez adódhat abból, hogy egy beltéri válaszfalat áthelyezünk egy másik helyre, vagy régi, már ócska ajtónkat szeretnénk kicserélni, egy modernebb, csendesebben csukható, jobban záródó ajtóra. Első cikkemben az ajtó megfelelő kiválasztásában és összeszerelésében nyújtok segítséget, a második részben pedig, a kész ajtó beszereléséhez.

12996769_sA munka megkezdését a méréssel kell kezdeni. Elsőként mérjük le az ajtó nyílását. A magasságot a padlóburkolat felső szegélyétől kell mérni az ajtó szemöldökfájának alsó szegélyéig mérjük. Ezt követően az ajtónyílás szélességét kell lemérnünk. Ezt a nyílás tetején, közepén és legalján végezzük el. A következő mérés az ajtónyílás mélységének megmérése a vakolat vastagságával együtt. Ebben az esetben is a nyílás tetején, közepén, valamint az alján mérjünk. Figyeljünk arra, hogy az ajtólap magassága különbözhet az ajtó tokjának a magasságától. Ez olyankor fordulhat elő, amikor először az ajtót helyezi el, az ajzat betonon, esztrichen és ezt követően rakja le a padlóburkolatot.

Fontos figyelnünk arra is, hogy az ajtó milyen irányba fog nyílni. Miután kicsomagoltuk a szétszerelt ajtónkat, távolítsuk el a díszburkolatot. Ezt legegyszerűbben gumikalapáccsal tehetjük meg, ügyelve arra, hogy ne törjük el a munkadarabunkat, és ne okozzunk benne sérüléseket.

Ezt követően az összeszerelési útmutató segítségével szereljük össze a tokot. Vegyük figyelembe a leírást, mert az egyes típusok szerelése eltérő lehet. Ragasztás és csavarozás előtt érdemes egyszer összepróbálni az elemeket, hogy lássuk, mely fázisok, hogyan követik egymást. A legtöbb barkácsboltban vásárolható ajtók úgy készülnek, hogy otthon is könnyedén összeszerelhessük őket, így az összeállításukhoz szükséges csavar lyukakat, már előfúrták. Emellett a másik előnyük az, hogy jobbos illetve balos ajtóként is összerakhatóak. Itt a legtöbbször segítségünkre vannak apró pontok, melyek jelzik, hogy ilyen esetben hol kell a fóliát belyukasztanunk a csavarok elhelyezéséhez.

Speciális szerszámot nem igényel, egy csillagfejű csavarhúzóval könnyedén átlyukaszthatjuk a zsanérok helyét. Fontos, hogy a zsanérokat ne üssük meg közvetlenül, mert fényes felületén csúnya sérülések maradhatnak. Egy falap ráhelyezésével, vagy gumikalapács segítségével ezek elkerülhetőek. Túlütésük esetén egy csavarhúzóval vagy vésővel óvatosan visszahúzhatóak. Mikor kész, rögzíthetjük.

Amennyiben nincs előkészített helye az ajtózár nyelvének, úgy fúró vagy felsőmaró segítségével a kívánt helyen, a nyelvek méretének megfelelő lyukat készítsünk el. Fontos, hogy pontosan mérjük fel a munkadarabunkra, annak helyét és nagyságát. Ezt természetesen egy fém darab takarni fogja, tehát nem kell annyira szépnek lennie, csak funkcionálisan legyen tökéletes. Ellenőrizzük le, hogy minden elem megfelelően rögzítve van, a ragasztások nem folytak meg, a tok szilárdsága megfelelő.

Most már az ajtót csak a kívánt helyre kell beszerelnünk, melynek végrehajtásához a következő cikkemben adok instrukciókat majd.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.