Anyagszállítás

2014. július 29.

Otthoni munka esetén gyakran okoz problémát a hatékony anyagszállító-berendezés kiválasztása.

Kis mennyiség és térfogat esetén a vödör alkalmazása kiváló megoldást jelent. A függőleges anyagmozgatás esetén is kitűnő eszköz, hiszen az emelőberendezés horgára, vagy kampójára akasztható.

szallitas_ szalay csaba _1Anyagát tekintve lehet műanyag készítésű vagy fém kivitelű. A fém kivitel általában horganyzott acél anyagot takar. A vödör peremének kialakítása lehet csőrös, így például locsolásnál pontosabban tudjuk a célzott helyre kiönteni a folyadékot. A talp kialakítása a fém és műanyag típusoknál általában eltérő. A fém típusoknál egy körperem található a vödör alján. Ez problémát általában a szigetelésre letéve jelenthet, mert a lemezvastagságú perem kis felületen nagy terhelést ad át az aljzatnak. Ilyenkor előfordulhat, hogy a szigetelés tönkremegy, vagy a vödör feldől.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a műanyag vödrök esetén általában vastagabb, nagyobb felületű fület készítenek a gyártók. A fém vödröknél általában egy vastag, hajlított drót található, ami nagy súly esetén igencsak vágja a kezünket. Tartósság szempontjából azonban a fém jelent biztosabb módszert.

Nagyobb távolság és teher esetén a talicskás megoldás ajánlott. A talicska esetén általában lemezből készített megoldással találkozhatunk.

6543730_sRengeteg gyatra minőségű szállítóeszközt lehet a forgalomban kapni. Vásárlásnál két alapdologra figyeljünk. Az egyik, hogy tömör gumija legyen a taligának. Ez nagyon fontos, mert nagy súly esetén stabil marad a járgány. Amennyiben tehetjük, akkor vastag kerekű kivitelt válasszunk, mert így a puha talajban kevésbé fogunk elsüllyedni. Másik fontos szempont, hogy olyan legyen a kerék körüli kialakítás, hogy a talicskát a kerekén átbillentve az megállítsa és megtámassza a járgányt. Sok olyan eszközzel találkozhatunk, ahol az előbb leírt keret hiányának köszönhetően az átborítás nehézkes és pontatlan folyamatot eredményez.

Arra érdemes még figyelni, hogy a támaszlábaknál a talicska merevítése (keresztben) hegesztéssel legyen kialakítva. Egy-egy csavar esetén a puttony nem fog kellő merevséget biztosítani és a talicska instabil lesz, össze-vissza csavarodik.

A puttony méretével is számoljunk. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy óriási puttonyú kivitelt vesznek, de annak terhelhetősége miatt azt nem tudják kihasználni.

Nagy kivitel esetén a japánert kell választani. Ezzel nagyobb mennyiség és tömeg szállítható, a kiborításnál is egyszerűbb a megoldás. Létezik motoros változat.

A minőségi eszköz nagyban megkönnyíti a munkánkat, ezért amennyiben lehetséges teszteljük le azokat a vásárlás előtt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.