POP szegecs II. rész

2014. július 22.

7520493_sAz előző részben már beszéltünk a szegecselés egy speciális fajtájáról, a POP szegecsekről, mely viszonylag széles felhasználási területen alkalmazható. Összefoglalásul a szegecselés és azon belül a POP szegecselés is olyan kötési forma, melynek lényege, hogy több külön álló anyagot olyan kötési eljárással fog össze, melynek a kötés létrehozását követő bontása, roncsolás mentesen, nem valósítható meg. Természetesen itt is vannak kivételek, például a POP Bolt-ok, melyek alkalmazásával a legtöbb esetben elég, csak a szegecset roncsolni a felületek szétválasztásához. A POP Bolt tulajdonképpen arra hivatott, hogy két különálló eljárás, a csavarozás és a szegecselés előnyeit egyesítse. Gyorsan szerelhető, azt követően viszont szétszerelhető és újrahasznosítható eljárásról van szó. Két fő részből tevődik össze, egy menetes szakadó húzószáras csavarból és egy formálható gyűrűből (anya) áll. Működését tekintve a húzószárat, a szegecselő, az összefogatandó anyagokkal együtt maga felé húzza, így kiváltva a szoros kötést. Eközben a szerszám „hatlapfejűre” formálja a gyűrű felületét, míg a belsejében a menetes húzószárnak köszönhetően a gyűrűben menet metsződik. Így gyorsan lehet vele dolgozni, és a szétszerelése is viszonylag gyorsan, roncsolás mentesen valósítható meg.

23072232_sA POP szegecselésnél lényeges, hogy a munkadarabunk anyagának és felhasználási környezetének megfelelő szegecs típust válasszunk. A helyes típus kiválasztásában a szakeladók lehetnek a segítségünkre, de nagy segítséget jelenthet a POP szegecs című előző bejegyzésünk is. Fontos figyelembe vennünk a szegecs nyíró, ezen felül a szakító szilárdságát is. A megfelelő szegecs kiválasztásakor a szegecs átmérőjét és hosszát is figyelembe kell venni. Ehhez szükséges a szegecs paramétereinek megfelelő furat elkészítése is. Gyakori hiba az, hogy a furat nagyobb és a szegecs nem megfelelő kitöltése esetén az anyagok egymáson elmozdulnak, ezzel a szegecs deformálódását rosszabb esetben törését idézve elő. A hosszméret kiválasztásakor vegyük figyelembe a gyártó leírásait, mert ezek tartalmazzák, hogy mely szegecshosszúsággal, mekkora vastagságú anyagok foghatóak össze. Mindezekek figyelembe vételét követően, figyeljünk a szegecsek távolságára. Ezt értelemszerűen a terhelés mértékére kell terveznünk, a szakító és nyírószilárdság figyelembevételével. Nem árt, ha az összefogatni kívánt anyagok széleitől is hagyunk távolságot, ezzel kizárva az anyag deformálódását vagy a szegecs kiszakadását. Fontos a két munkadarab megfelelő összehúzása is a helyes tömítés érdekében. Ellenkező esetben idő előtti korróziót eredményez.

Összegezve a POP szegecselés felhasználási területe igen széles. A megfelelő szegecs a fentiekben leírtak figyelembevétele mellett, a használni kívánt munkadarab anyagához igazítva legyen kiválasztva. Mindezek helyes betartása mellett, igen masszív, időtálló kötést kaphatunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.