Konnektorok és azok cseréje II.

2014. július 15.

shutterstock_116184097Aki olvasta a témához kapcsolódó első cikket, az már ismerheti a konnektorok és villanykapcsolók kisebb hibáinak megjavítása előtt kötelezően elvégzendő biztonsági feladatokat és a betartandó előírásokat, szabályokat. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a cikk szimplán tájékoztató jellegű, a cikk írója a bátor barkácsolók esetleges sérüléseiért felelősséget nem vállal. Így azt mindenki saját felelősségére végezze, de legbiztonságosabb, ha az elektromos problémákhoz szerelőt hívunk.

Lássuk tehát, a korábban felvázolt falból kiszakadt konnektort milyen módszerrel javíthatjuk. Áramtalanítást követően, egy szigetelt nyelű csavarhúzóval (biztos, ami biztos) a konnektorban lévő csavar kitekerése után a konnektor fedőlapját egyszerűen el lehet távolítani. Ezt követően karmonként egy csavar segítségével, arányosan visszalazítjuk őket. Utána pedig egyszerűen visszatoljuk és megfeszítjük a fal üregébe a karmokat, melyek ezt követően stabilan fogják tartani a konnektorunkat. Fontos, hogy ne tépjük meg a csavart, ne húzzuk túl. Ellenőrizzük, hogy nincsenek égés- vagy olvadásnyomok a konnektoron és a kábelen. Ha ilyen nyomokat találunk, mindenképpen hívjunk szakembert, aki ellenőrzi a hálózatot, megvizsgálja, hogy mi okozhatta a problémát. Amit viszont mi magunk is ellenőrizhetünk az az, hogy a kábeleket tartó csavarok feszesek-e. shutterstock_52007131Laza csavar esetén húzzuk finoman meg és ne szakítsuk meg a csavart, mert ha ez megtörtént, a konnektort ki kell cserélni. Ezt elmulasztva elektromos tűz is keletkezhet, azáltal, hogy a rosszul rögzített kábel és a kábelt befogó pofák között az elektromos áram ívet húz. A kábeleknél a jelölés, helyes bekötés esetén a fekete a fázis, a kék a nulla, a zöld-sárga pedig a földelés. Az újabb konnektoroknál előfordulhat, hogy nem találkozunk csavarokkal. Ez azért van, mert ott a kábel rögzítését egy rugó segítségével oldották meg, így nekünk csak a csupasz kábel végét kell a megfelelő lyukba bedugnunk. Lakótelepi lakásnál fontos megjegyeznünk, hogy régebben, sok esetben, a konnektorokat ugyanazokra a vezetékekre fűzték fel. Ilyenkor csak olyan konnektort használhatunk az esetleges cserekor, amelynél a vezetékenként két bekötési pont tartozik. Azaz a földelésnek, a fázisnak és a nullának két bekötési pontja van. Nem elfogadható és balesetveszélyes az a megoldás, ha egy kötés helyre két kábelt erősítünk. Minden esetben figyeljünk a kábelek épségére is! A régebbi alumínium kábelek könnyebben törnek. 

Végül pedig ne felejtsük, az feszültség alatt lévő tárgyak is ugyanúgy néznek, ki mint a feszültséggel nem rendelkezők, csak „a fogásuk más”! 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.