Konnektorok és azok cseréje I.

2014. július 8.

Jelen cikkemben a konnektorokról és azok cseréjéről említek meg pár hasznos információt.

Fontos, hogy megfelelő képzettség, ismeret és eszköz hiányában, valamint szakember bevonása nélkül ne kezdjünk villanyt szerelni, mert életveszélyes!

konnektor_ szalay csaba1Minden villanyszerelési munkálat előtt feszültségmentesítsünk! A hálózat megfelelő körét vagy a teljes hálózatot az áramköri biztosíték segítségével áramtalaníthatjuk. Ha ezt megfelelően végeztük el, a rendszer adott pontján, ahol a szerelési munkálatokat végezni szeretnénk, nincs feszültség, azaz áramtalanítva van. Ezt minden esetben ellenőrizzük le fázisceruza, vagy multiméter segítségével! Abban az esetben, ha nem szeretnénk az egész ingatlant áramtalanítani és a biztosítékok nincsenek megjelölve, mi pedig nem tudjuk, hogy az adott konnektort, melyik biztosítékkal lehet az állandó feszültségről lekapcsolni, egy lámpa segítségével egyszerűen megkereshetjük, hogy melyik biztosíték melyik konnektor körét kapcsolja le.

konnektor_ szalay csaba3Ki kell térnem arra, hogy lámpa vagy csillár szerelése esetén ne csak a kapcsolót kapcsoljuk le, hanem ugyanúgy a biztosíték segítségével áramtalanítsunk, mert szabálytalan rossz bekötés esetén előfordulhat, hogy a villanykapcsoló nem a fázist szakítja meg! Ezen felül a villanykapcsoló szerelésénél áram alatt lévő részek vannak, melyek a villanykapcsoló lekapcsolása után is feszültség alatt maradnak.

konnektor_ szalay csaba2Az esetek többségében azonban nem villanykapcsolót, hanem konnektort kell szerelnünk. Ennek oka az, hogy nem rendeltetésszerűen, egyik kézzel megtámasztva a konnektort, a másik kézzel kihúzva a villásdugaljt, húzzuk ki használati tárgyainkat. Ebből kifolyólag – főleg ha a dugót nehéz kihúzni – szakad ki a konnektor a falból vagy lazul meg. Ilyenkor az történik, hogy a konnektort rögzítő két karom, kicsúszik a fal ürgéből. Ezt pedig egyszerű visszarakni.

De hogy pontosan hogy zajlik szakszerűen ez a folyamat, csak a jövő heti cikkemből derül ki. Tartsatok velem akkor is!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.