Konyhai csaptelep cseréje

2014. június 24.

Előfordulhat, hogy elromlik otthon ez-az. A konyhai csapok folyamatos használatnak vannak kitéve, így a tönkremenetel veszélye ezeket jobban fenyegeti. Mai barkácsblog rovatunk azzal foglalkozik, hogyan cserélhetjük le otthon saját magunk az elromlott csaptelepeket.

A munkafolyamat a vezetékes víz elzárásával kezdődik. A legtöbb esetben a vízóra előtt és után is található egy-egy elzárócsap. Néhány háznál szerencsésebb esetekben a vízvezetéknek azon a részen is van egy csap, ahol az a ház falát átlépi, így nem kell a vízóra aknájába ereszkednünk a csap elzárásáért.

1_resizeA következő lépés a csap bekötőcsöveinek oldása, majd oldhatjuk a csaptelep rögzítő csavarjait is. Ez leggyakrabban a csaptelep mosogatóteste alá nyúló, cső alakú, külső menetes szárra helyezett anya, de léteznek vékony csavarmenetes, alátétekkel kombinált rendszerek is. Ekkor a kilazított csaptelepet egyszerűen ki lehet emelni helyéről. Előfordulhat, hogy a csaptelep és a mosogatólemez a vízkőtől kissé összeragad, de ezt a kötést óvatos csavaró mozdulatokkal oldhatjuk.

5_resizeAz új csaptelep beszerelésekor a kiszereléshez hasonlóan járunk el, csak fordított sorrendben. A csaptelepre szerelt bekötőcsöveket dugjuk át a csaptelepnek szánt lyukon, majd a csaptelepet helyezzük be a mosogatótálcába. Ne felejtsük el a folyamat elején a megfelelő tömítések, alátétek felrakását sem. Ha a csaptelep a helyén áll, rákerülhet az alsó rögzítő lemez vagy alátét és végül a rögzítő anya is. Mielőtt teljesen meghúznánk a csavart, ügyeljünk arra, hogy a csaptelep a megfelelő irányba álljon.

3_resizeHa a csaptelep stabilan áll, nincs más hátra, mint a víz bekötése. A csaptelepben a már korábban is említett két flexibilis bekötőcső található, melyek általában menetes kapcsolattal csatlakoznak a csaptestbe. Átmérőjük szabvány szerint 1 cm. A két típus közül a roppantó gyűrűs megoldás cső hossza vágással igazítható a megfelelő hosszra, de a menetes lezárású bekötőcső hossza nem változtatható (de különböző hosszban kapható), és ezeket általában erősítő fonat veszi körbe. Gondoskodjunk róla, hogy a beszereléskor mindig legyen kéznél megfelelő tömítőgyűrű. Ha a csavarkapcsolatokat csavarkulccsal meghúztuk, kinyithatjuk a főcsapot. Ezután minden esetben ellenőrizzük, hogy az új csaptelep csavarkapcsolatai nem szivárognak-e.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.