Szekrények szét- és összeszerelése

2014. június 17.

szekrenyszereles_ szalay csaba_ epitesz_ 1Kezdjük annak tisztázásával, milyen bútorokról lesz szó a mai cikkemben. Mivel cikkünk elsősorban nem a profi asztalosoknak szól, ezért nem a gyárilag készre szerelt tömörfa bútorokkal fogunk foglalkozni, hanem a lakberendezési nagyáruházakban kapható, lapraszerelt bútorokkal. Ezek a kedvező árú lakberendezési cikkek gyakran kevésbé értékes farostlemezből készülnek. Felületüket általában a fa erezetét imitáló-, vagy lakkhatású műanyag fóliával borítják. Az igényesebbek esetleg vékony fa furnér burkolatot kaphatnak.

szekrenyszereles_ szalay csaba_epitesz_ 5Ezen bútorok azért is tudnak kedvezőbb áron a boltok polcaira kerülni, mert a gyártás során megspórolják az emberi hozzáadott munka költségeit. Sajnos a megspórolt munkát nekünk kell elvégezni. Az első összeszerelésnél ez még egészen könnyen mehet, bár a barkácsolási tapasztalat híján ez is okozhat fejtörést. Mindenestre az első összeszerelésnél még rendelkezésünkre állnak a gyári összeszerelési rajzok, és a gyári szerszámok, szerelvények.

szekrenyszereles_ szalay csaba_ epitesz_ 4Nagyon praktikus, ha ezeket a gyári rajzokat és a szekrényhez tartozó szerszámokat gondolván a jövőre, megtartjuk magunknak. Nagy segítséget jelenthet egy költözködés során elvégzett szét-, és összeszerelésnél. Arra is kell figyelnünk az első összerakásnál, hogy a kapott csavarokat a fém csapokban, vagy a farostlemezcsavarokat a furnérlemezbe tekerve ne húzzuk meg túlzottan, hogy elkerülhessük a menet megszakadását. A menet megszakításával gyakran a szekrény anyaga is „szétesik”, így sajnos külső jelei is lehetnek a hibásan elvégzett feladatnak.

szekrenyszereles_ szalay csaba_ epitesz_ 3Amennyiben a szét- és újra összeszerelésnél mégsem találnánk meg a bútor szerelési útmutatóját, érdemes a bútor elemeit még összeszerelt formában a belső oldalon megjelölni, vagy sorszámozni. Bátrabbak egy kis összeszerelési ábrát is improvizálhatnak, így pótolva az elveszett tervrajzot. Ha a szétszerelés fordított sorrendjét követve kíséreljük meg az összeszerelést, valószínűleg sikerrel járunk majd.

Mivel ezek a bútorok félig összeszerelt állapotban csak kevésbé stabilak, mindig alulról, a lábazattal kezdjük a felépítést. A lábazatra rögzíthetjük az oldallapokat, az oldallapok után pedig a fedőlapot. Praktikus, ha akad pár segítő kéz az oldallapok felszerelésénél. A szekrények elemei általában fa stiftekkel, facsavarokkal és menetes fém kapcsolatokkal csatlakoznak egymáshoz. Amennyiben ezek valamelyike, vagy a gyárilag csatolt szerelő-szerszám elveszett volna, akkor az elemek nagy eséllyel ismét beszerezhetőek a lakberendezési áruházak polcairól. Az oldallapok és a fedlap felszerelése után a hátlap felhelyezésével folytassuk. A hátlap már megadja a kellő stabilitást a szekrénynek. Csak ezután helyezzük be a polcokat, akasztót, majd legvégül az ajtókat. Az ajtókhoz is jól jön pár segítő kéz.

Ha az ajtók is ismét felkerültek, már nincs is más hátra, mint a finombeállítás. Az ajtók szintezését legtöbbször egy csillagcsavarhúzóval végezhetjük el. Ha minden összeállt, egy alapos takarítás után ismét használatba vehetjük a megszokott bútordarabot. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.