Szúnyoghálók I.

2014. június 3.

shutterstock_53724835Itt a nyár és a jó idő. Ilyenkor tágra nyitjuk esténként az ablakokat, hogy friss levegő áramoljon a lakótérbe, illetve, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű levegő váltsa fel a benti, nap közben felmelegedett légtömeget. Ezen előnyök mellett azonban nem kívánt eredménye a tevékenységünknek, hogy különféle rovarok (szúnyogok, éjjeli lepkék, stb.) lepik el a házat, így zavarva meg éjszakánkat a pihenésünket. Természetesen erre is van kisköltségvetésű megoldásunk. Ez pedig a szúnyogháló vagy rovarháló felszerelése.

A szúnyoghálók anyaga lehet üvegszál erősített UV és hőálló anyagból, vagy vékony alumíniumháló. Mindegyikre jellemző, hogy szálai igen sűrű szövésűek, pont azért, hogy a kisméretű ízeltlábúak se tudjanak otthonunkba beköltözni. Az alumíniumhálós változatnak további előnye, hogy üvegszálas változatánál erősebb, így ellenállóbb a kis állatokkal szemben.

shutterstock_82237816A leggyakrabban a fixen felszerelt, keretre feszítet szúnyoghálót alkalmazzák, melyet a nyár elmúlásával sem szerelnek le, hanem egész évben fel van rögzítve. A fentiekben már említett anyagok ellenállnak az időjárás tényezőinek. Bár számolnunk kell azzal, hogy így gyakrabban kell tisztítanunk, annak érdekében, hogy esztétikai megjelenése, valamint a kilátás és a légáramlás megfelelő legyen. Ezeket külön erre szakosodott cégeknél méretre is lehet rendelni, ahol a hálót egy keretre feszítik fel. Ezt a keretet tudjuk rögzíteni az ablak tokjához vagy a redőny elé, úgy, hogy a redőny szabad mozgását ne gátolja. Lehet olyan rögzítési móddal is rendelni az ilyen rovarhálót, amely lehetővé teszi, hogy a szezon elmúlásával egyszerűen leszedhessük. shutterstock_89308912Maga a keret a leggyakrabban műanyag, mert a legtöbb árnyékolással foglalkozó iparos, ezzel az anyaggal dolgozik, de lehet alumínium és akár fa is. Ügyes kezű barkácsoló akár otthon, saját maga is elkészítheti és felszerelheti, de ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a háló szépen egyenesen legyen megfeszítve. Arra is törekedjünk, hogy mind a háló és a keret, és mind a keret és a rögzítő felület szépen illeszkedjen egymáshoz. Ennek elmulasztását követően a rovarok elég hamar megtalálják az ilyen réseket és beköltöznek otthonunkba.

A következő héten is érdemes lesz a Barkácsblogot olvasni, ugyanis a soron következő bejegyzésemből megismerkedhetnek a szúnyog és rovarhálók további érdekes típusaival is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.